Čuvari tradicije i srpskog jezika

Čuvari tradicije i srpskog jezika

24/10/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

U organizaciji najstarije i jedine srpske novinsko – izdavačke kuće na Kosovu i Metohiji “JEDINSTVO” – Panorama održani su tradicionalni pesnički susreti “Lazar Vučkovič” koji su zagazili u šestu deceniju života.  

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade za najbolju objavljenu poeziju u časopisu Stremljenja između dva Susreta pripala je pesniku iz Podgorice Novici Đuriću.

 

Uz stihove  poezije “Lazara Vučkovića” iz pesme  “Jedan Fenjer”  krenuo je pesnički karavan iz Doma kulture Gračanica. Ređali su se pesnici i stihovi  kao uliveni u prelepu muzičku simfoniju  jer poezija je ta neuhvatljiva  književna vrsta  koju smo u stanju da potpuno preuzmemo  ili ostanemo ravnodušni. Po reakcijama  publike niko nije ostao ravnodušan ni u Domu kulture, a ni učenici Osnovne škole “Milan Rakić” u Babinom Mostu gde su pesnici boravili drugog dana Susreta “Lazar Vučković”.

A, po rečima odgovorne urednice časopisa  Stremljenja Rade Komazec, koja je i predsednica žirija nagrade “Lazar Vučković” ovi susreti su manifestacija koja čuva i vrednuje  srpsku pisanu reč, na mestu gde je nastala  i gde je danas najugroženija.

“Na ovom turbulentnom prostoru sa kojeg se u kontinuitetu potiskuju Srbi, jezik nije samo izražajno sredstvo već simbol identiteta i slobode.  Upravo ovaj događaj čuva i neguje srpski jezik i srpsku pisanu reč na našem Kosovu.  Pesnici su ti koji  kreativno koriste jezik i pretaču u stihove u kojima su dva dana uživali  ljubitelji poezije na Kosovu i Metohiji – kazala je urednica Komazec i dodala da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji dodatne muke zadaje globalni problem  epidemije koronavirusa što je uslovilo da se i ovi pesnički susreti redukuju i održe uz poštovanje epidemioloških mera.

Dobitnik nagrade za najbolju poeziju je pesnik iz Podgorice Novica Đurić.  Njegova poezija  bavi se  egzistencijalnim pitanjima  čovekovog nastanka i nestanka, njegovog udesa i trajanja, zalazeći u srž  bića i jezika, proširujući pri tom duhovne granice, značenja i vertikale. U jezgru poezije je rodoljublje i stoicizam, svetinje i svetitelji, ali i dom i zavičaj kao stajno mesto i duhovni vidikovac – navodi se između ostalog u obrazloženju žirija.

Obraćajući se prisutnim dobitnik nagrade pesnik  Novica Đurić nije mogao da sakrije suze dok je govorio o Kosovu i Gračanici. On je kazao da je dobio puno nagrada, ali da mu je ova najdraža, upravo zbog toga što je prima kod svete Gračanice i na Svetom Kosovu i Metohiji ističući da mu je Kosovo i kao čoveku i kao pesniku najveća inspiracija.

Ovogodišnje susrete pohodili su pesnici  Bratislav Milanović, prof. dr Dragan Koprivica aforističar i pesnik, Vidak Maslovarić, Sonja Keča,  Vidosava Arsenijević, Ranko Đinović, Radosav Stojanović, Milan Mihailović, Dušan Petrović i drugi.