Дан Уједињених нација

Дан Уједињених нација

23/10/2020 Off By BERB

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се на заједничкој конференцији за медије, која се поводом обележавања 75. јубиларне године постојања и рада Уједињених нација у организацији Владе Републике Србије и тима УН у Србији где је истакао да је овогодишњи Дан УН још једна прилика да се подсетимо основних принципа на које смо се сви обавезали потписивањем Повеље, као што су суверена једнакост држава, поштовање суверенитета и територијалног интегритета, одрицања од употребе силе и мирно решавања спорова.

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић је на самом почетку свог обраћања, истакао да му је задовољство да се и ове године обрати поводом Дана Уједињених нација, који се на његово велико задовољство обележава у Кући УН, чијем отварању је и сам лично допринео.

“Овогодишњи Дан УН има посебан значај, будући да је ово јубиларна година када обележавамо 75. годишњицу од оснивања УН, једине глобалне међународне организације изникле на рушевинама Другог светског рата, која више од седам деценија представља окосницу светског мултилатералног поретка и платформу за равноправан дијалог држава у циљу очувања мира и стабилности, заштите људских права и стварања услова за економски развој широм света. Поносни смо што Југославија, чија је Србија једна од наследница, спада у осниваче УН и једну од првих педесет држава потписница Повеље ове организације“, истакао је председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић и додао да је овај важан јубилеј још једна прилика да се подсетимо основних принципа на које смо се сви обавезали потписивањем Повеље, као што су суверена једнакост држава, поштовање суверенитета и територијалног интегритета, одрицања од употребе силе и мирно решавања спорова.

“Србија остаје снажно посвећена циљевима и принципима овог документа уверена да су они данас релевантнији него икада. Нема никакве сумње да ситуација у којој се свет данас налази од нас изискује заједничко деловање, солидарност и сарадњу. Актуелна пандемија CОVID – 19 је показала да ниједна држава није изоловано „острво“ и да, без обзира на степен развоја и постојеће капацитете, не може самостално да се избори са сложеним последицама ове кризе. Улога УН и њених специјализованих агенција управо је у повезивању и усмеравању заједничких напора ка савладавању изазова са којима смо суочени.  Зато је потребан континуиран рад на прилагођавању и јачању ефикасности УН система, како би био спреман за актуелне и неке будуће изазове. Користим прилику да изразим захвалност УН на подршци и помоћи нашој земљи у борби против пандемије, пре свега кроз сарадњу на заједничким пројектима и залагање за унапређење нашег здравственог система”, рекао је Ивица Дачић.

Он је подсетио да Србија придаје посебан значај УН и у контексту очувања свог територијалног интегритета и суверенитета, чиме брани не само сопствене националне интересе, већ и међународно право и кључне принципе Повеље.

“У свакој прилици истичемо да резолуција СБ УН 1244, која потврђује територијални интегритет и суверенитет Србије, и даље остаје на снази. Статусно неутрално присуство УНМИК у несмањеном обиму наставља да буде од суштинског значаја за стабилност и стварање услова који треба да воде ка трајном и одрживом решењу за питање Косова и Метохије, те очекујемо да ова мисија настави са спровођењем свог мандата. Уверавам вас да остајемо посвећени изналажењу компромисног решења за питање Косова и Метохије, са жељом да путем дијалога и сарадње градимо стабилност, просперитет и бољу будућност за све“, рекао је председник Народне скупштине Републике Србије.

 

Фото: Танјуг