Ponovo aktivirana privremena kovid bolnica u „Štark areni“

Ponovo aktivirana privremena kovid bolnica u „Štark areni“

19/10/2020 Off By BERB

Ministar Vulin: Vojno zdravstvo je na raspolaganju svim građanima Srbije

Zbog rasta broja obolelih od virusne infekcije Kovid-19 u našoj zemlji, privremena kovid bolnica u beogradskoj „Štark areni“ ponovo je spremna za prijem pacijenata, u šta su se uverili ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić, nakon današnjeg obilaska te bolnice.

– Još jednom, Vojska Srbije na raspolaganju je svim svojim građanima. Ispunjavajući naloge koje smo dobili od Kriznog štaba, kao i naloge koje smo dobili od vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije prateći razvoj epidemiološke situacije, još jednom je pripremila Arenu za prihvat pacijenata. Mi smo spremni da to uradimo odmah, čim medicinske vlasti to zatraže. Ovde su isti oni ljudi koji su izdržali i pobedili prva dva talasa. Oni su spremni, obučeni, potpuno snabdeveni svim potrepštinama, a sve što je neophodno, ovde je na raspolaganju lekarima i tehničarima – poručio je ministar Vulin.

Svom medicinskom osoblju ministar Vuliun je zahvalio na ogromnom radu i istakao da je ponosan jer tokom svih meseci rada privremene kovid bolnice u „Štark areni“ nije bilo zaraženih lekara, tehničara niti higijenskog osoblja, upravo zato jer su svu oni znali kako treba raditi u ovakvim okolnostima.

–  Mi znamo kako se to radi i molimo pacijente da nas slušaju, da budu strpljivi, pažljivi, disciplinovani i pobedićemo. Arena je spremna. Uslovi su najbolji mogući, ali ako hoćete da izbegnete virus, nosite masku, vodite računa o tim malim stvarima koje mogu da pobede ovu veliku pošast – rekao je ministar Vulin.

Tokom vikenda izvršeno je čišćenje i dezinfekcija privremene kovid bolnice u „Štark areni“. Takođe, postavljeni su dodatni kreveti i sva neophodna dijagnostika. Prema rečima glavnog medicinskog koordinatora te bolnice potpukovnika dr Predraga Bogdanovića, smeštajni kapacitet proširen je za 150 novih kreveta raspoređenih na trećoj etaži hale te je sada za lečenje u „Štark areni“ na raspolaganju ukupno 510 ležajeva.

– Danas se okupila medicinska ekipa iz 15 zdravstvenih ustanova Beograda. To je sprega vojnog i civilnog zdravstva. Tu smo i mi, lekari iz sistema vojnog zdravstva, iz Vojnomedicinske akademije. Očekujem da će od sutra doći još nekoliko lekara, koji će biti medicinski koordinatori, vođe ekipe i koji će u lečenje pacijenata uložiti svoje iskustvo i znanje i pomoći lekarima iz primarne zdravstvene zaštite – poručuje potpukovnik dr Bogdanović i ističe da je u „Štark areni“ trenutno angažovano 10 lekara i 20 medicinskih tehničara, kao i da će se broj medicinskih radnika povećavati u zavisnosti od broja pacijenata.

Pacijenti u privremenoj kovid bolnici u „Štark areni“ u svakom trenutku moći će da računaju na 24-očasovnu negu, naglašava potpukovnik dr Bogdanović i objašnjava da će tu biti primani pacijenti koji imaju potrebe za bolničkim lečenjem.

– Pacijenti će biti trijažirani kao i do sada, u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, sa potvrđenom infekcijom, sa komplikacijom bolesti u smislu upale pluća. Nakon laboratorijske i rendgen dijagnostike biće upućeni kod nas. Ovde imamo deo gde vršimo prijem bolesnika. Svaki pacijent koji dođe kod nas biće ponovo pregledan. Detaljno će biti pregledana i medicinska dokumentacija, biće uzeta anamneza u vezi sa ranijim bolestima, eventualnim alergijama i odmah nakon toga pacijent će dobiti odgovarajuću terapiju i biti smešten u sobu – ističe glavni medicinski koordinator privremene kovid bolnice u „Štark areni“ potpukovnik dr Predrag Bogdanović.