Otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941–1945”

Otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941–1945”

15/10/2020 Off By BERB

Povodom obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, u Domu Vojske Srbije u Beogradu grupa autora iz Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, Istorijskog arhiva Požarevac i Medija centra „Odbrana” priredila je, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Požarevca, izložbu „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945”,  koju je danas svečano otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković.

Izložbena postavka, na kojoj je predstavljeno 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije, rezultat je istraživanja arhivske građe, kao primarnog istorijskog izvora i svedočanstava o događajima koji su obeležili ratne godine početkom pete decenije prošlog veka na prostoru naše zemlje.

Državni sekretar Živković pozdravio je prisutne u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije brojnim aktivnostima učestvuju u obeležavanju važnih istorijskih događaja iz oslobodilačkih ratova Srbije, boreći se i na taj način protiv revizije naše nacionalne istorije.

– Bez obzira na to o kom oslobodilačkom ratu naše otadžbine je reč, ratna slika Srbije uvek je ista – mala hrabra zemlja, uvučena u rat mimo svoje volje, stala je uspravno pred silnicima, ne da bi osvajala tuđe već kako bi odbranila svoje, po drevnoj slobodarskoj tradiciji. I uvek je iz tih ratova izlazila kao pobednik. Zato je ratna slika Srbije uvek pobednička slika Srbije. Te prve iskre borbe prerastale su u buru otpora jednog slobodarskog naroda koji ne pristaje da bude pobeđen i porobljen. Naša uloga se ne svodi samo na pamćenje, već i na stalno istraživanje istorijskih istina, čiji je krajnji cilj priprema za odgovor na sve izazove koji nas čekaju u vremenima koja dolaze – rekao je državni sekretar Živković i naglasio da ovom izložbom poručujemo da nećemo dozvoliti da sećanja na prošlost izblede.

– Sve dok traje naše pamćenje i pamćenje naših pokolenja, događaji zabeleženi i na ovde izloženim fotografijama, svedočanstvima četvorogodišnje golgote našeg naroda, neće biti zaboravljeni i ostaće deo našeg nacionalnog bića. Nećemo i ne možemo da zaboravimo nevine žrtve beogradskih logora i drugih stratišta na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije – istakao je državni sekretar Živković otvarajući izložbenu postavku.

Na otvaranju izložbe govorili su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik doc. dr Goran Radovanović, zamenik gradonačelnika Požarevca Slaviša Aleksić i  direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

– Kompleksnost  problematike koju obuhvata ova izložba svakako zahteva dublja i svastranija istraživanja stručnjaka različitih profila. Sigurno je da pre svega istoričari imaju još puno toga da kažu kako o događajima koji su doveli do brze kapitulacije Kraljevine Jugoslavije, tako i o godinama koje je srpski narod proveo pod okupacijom doživevši svakojaka stradanja i našavši se pred opasnošću od fizičkog nestanka i duhovnog i kulturnog genocida – rekao je general Radovanović, dodajući da su autori izložbe kroz svoj specifičan vizuelni izraz prošlosti još jednom ukazali na neke od najznačajnijih događaja iz ratnih godina, surovih prema srpskom narodu ali i svim antifašistima na tlu nekadašnje Jugoslavije.

Napominjući da patriotizam treba stalno negovati i jačati, što se čini i organizacijom izložbe kojom se čuva sećanje na one koji su dali živote za slobodu otadžbine, zamenik gradonačelnika Požarevca Slaviša Aleksić je istakao da mlade generacije treba da znaju da se za slobodu mora boriti svakodnevno.

– Ova izložba i slični događaji pomoći će da shvatimo da, iako se posle svakog rata zaklinjemo u to da nikada više rata neće biti, on ipak negde, u nekom delu sveta izbije, donoseći nove žrtve i razaranja. Kako bismo naučili istorijske lekcije koje, nažalost, uvek iznova ponavljamo, treba organizovati ovakve izložbe na kojima obnavljamo sećanja i izvlačimo pouke – istakao je Aleksić.

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić istakla je na otvaranju izložbe da je postavka upotpunjena odlikovanjima, ratnim zastavama jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, vojnim naoružanjem i opremom, delovima ratnih uniformi i odeće iz fundusa Vojnog muzeja u Beogradu i da poseban dodatak izložbi predstavlja deo pod nazivom „Propagandna umetnost u decenijama posle rata”, koji čine eksponati iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu – tematski radovi umetnika koji su stvarali posle Drugog svetskog rata.

– Predstavljena arhivska dokumenta i fotografije faktografski oslikavaju delovanje jugoslovenskih partizana i borbe za oslobođenje zemlje, uspostavljanje odnosa Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije i njihovu zajedničku borbu tokom oslobađanja zemlje od okupatora – naglasila je dr Jasmina Nikolić.

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945”  autora dr Jasmine Nikolić, dr Marijane Mraović, Nataše Milošević Dulić i dr Dragane Miloradović, uz muzeološku postavku Vuka Obradovića i umetničku Jelene Knežević,  otvorena je u Velikoj i Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 15. novembra.