Мали: Сутра почиње исплата субвенција хотелијерима

Мали: Сутра почиње исплата субвенција хотелијерима

14/10/2020 Off By BERB

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да сутра креће исплата субвенција хотелијерима у износу од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра у динарској противвредности по смештајној јединици,  те да је у ту сврху издвојено укупно 1.241.746.099 динара.

„Процедура је јако брза и једноставна, а хотелијери већ од прошле недеље отварају наменске динарске подрачуне у Управи за трезор у својим филијалама. Подсећамо их да имају рок до понедељка 19. октобра да отворе поменуте подрачуне. У складу са тим, сутра почиње и исплата, а у току сутрашњег дана биће исплаћене субвенције за 84 хотела, у износу од 338,6 милиона динара. У наредним данима следи и остатак уплата“, рекао је Мали.

Министар је прецизирао да, по договореној динамици, Управа за трезор Министарству трговине, туризма и телекомуникација доставља списак  рачуна, отворених за ове намене како би се на најефикаснији начин, а то значи што пре и у најкраћем могућем року, реализовала сва плаћања.

„Субвенције су одобрене за 314 хотелских објеката, који запошљавају скоро 10.000 људи, а у циљу подршке пословању у условима епидемије коронавируса. Из разговора са градским хотелијерима схватили смо да ће им ова подршка значити и да је стигла баш у прави час јер су у супротном размишљали о отпуштању запослених и затварању хотела. Уз ову подршку већина њих ће успети да заокружи пословну годину и да делимично покрије своје трошкове“, изјавио је Мали.

Према његовим речима, трошкови одржавања хотела у градовима су велики, нарочито у контексту огромног губитка прихода због малог процента попуњености смештајних капацитета, који се кретао испод десет одсто током кључних летњих месеци.

„Нисмо желели да допустимо да овај пропулзивни део сектора оставимо на цедилу. Градски хотели су увек вукли напред туристичку индустрију и градски туризам је имао огроман удео у нашим приходима од туризма који су 2019. године премашивали 1,4 милијарди евра“, навео је Мали.

Он је истакао да је одлука да се помогне градским хотелима била промишљена и добро циљана, те да очекује да она да своје ефекте у будућности.

Министар се осврнуо и на остварене економске резултате Србије и нагласио да економски пакет подршке привреди,  вредан 5,8 милијарди евра, што чини 12,5 одсто нашег БДП-а, показао своју оправданост и заслужан је за овако добру слику коју нам даје наша економија.

„Сада се показало да земље које су биле најрестриктивније и најштедљивије када је реч о помоћи привреди, бележе скромније резултате.  Повећана је незапосленост, а имају и регистрован пад у потрошњи. Што се нас тиче, не само да није било већих отпуштања, већ су нам и резултати у привреди изнад очекивања, имамо раст индустријске производње,  а немамо ни велики забележен пад у промету и потрошњи. Све иде ка томе да ћемо бити у групи најбољих привреда у Европи, односно оних који су се на најбољи начин изборили са корона кризом у економском смислу“, навео је Мали.

Он је прецизирао и да други параметри охрабрују, попут прилива инвестиција од 1,8 милијарди евра или раста издатих грађевинских дозвола  издатих у септембру који је за 10 одсто већи у односу на исти месец претходне године. Мали закључује да нам остаје да видимо каква ће бити привредна коњунктура до краја године, али и да су добар знак управо информације које добија из других сектора, попут грађевине.