Dijamantska sablja za Jang Điečia

Dijamantska sablja za Jang Điečia

12/10/2020 Off By BERB

U svom prepoznatljivom maniru prijateljstva sa svima, srpski predsednik razočarao je danas sve analitičare koji su ocenili da je novo prijateljstvo sa SAD  naljutilo njegove stare prijatelje na istoku. Svom današnjem gostu, članu Politbiroa CKKP Kine, Jang  Điečiju, poklonio je srpsku dijamantsku sablju sa ugraviranim rečima – ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti. Zatim je zahvalio kineskom predsedniku Đipingu na podršci  srpskom  teritorijalnom  integritetu:

  • Mi u Srbiji suočili smo se s različitim vrstama pritisaka. Nije uvek lako sačuvati prijateljstvo sa Kinom, s obzirom na to kako druge velike sile gledaju na ekonomski uspon te zemlje, ali će Srbija čuvati slobodu odlučivanja i nastaviti da gradi iskreno prijateljstvo sa Kinom. Naša bilateralna razmena je ove godine prevazišla nivo iz 2019. godine, što je prosto  neverovatno u uslovima globalne krize zbog virusa korone. Nećemo zaboraviti posetu predsednika Sija Smederevu, kada je ličnim angažovanjem, sačuvao posao 5.000 radnika i još deset hiljada kooperanata Železare. Kada prođe epidemija, očekujemo ga opet u Srbiji, da mu pokažemo da naše gostoprimstvo nema premca, bar u ovom delu sveta.

Jang Đieči je rekao da je naša zemlja pod Vučićevim rukovodstvom dostigla zadivljujuće uspehe i da je Srbija, po stopi rasta, među prvima u Evropi.

Visoki gost iz Kine razgovarao je danas i sa premijerkom, Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem.

 

 

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll