Vučić ne prihvata ultimatume

Vučić ne prihvata ultimatume

11/10/2020 Off By BERB

Pošto je u palati Srbija zatvorena dečja nedelja, predsednik Aleksandar Vučić je odgovarao na pitanja novinara. A pitanja su se najmanje odnosila na decu, a najviše na Kosovo, Evropu, opoziciju,na zlonamerne kritike vojne vežbe na Pešteru. Predsednik je ponosan na sve vojnike koji su učestvovali u vežbi:

  • Srećan sam i zbog toga što niko nije povređen, uz svu upotrebu bojevih sredstava, jer to nije manekenska pista. Ovo je bila najveća vojna vežba. Pokazala je koliko je napredovala naša vojska.

O pitanju Kosova nije promenio mišljenje:

  • Srbija je uvek spremna da razgovara o raznim kompromisnim rešenjima, ali to treba da bude kompromis, a ne ultimatum. Nadam se da će EU dobro razumeti da ne može neko da potpiše sporazum u Briselu pod okriljem EU, a onda da donosi rezoluciju kojom negira postojanje Zajednice srpskih opština i kaže da to nikada neće prihvatiti, ili traži da Srbija prizna Kosovo,a da se tek onda formira ZSO. Albanci očekuju da neko pritisne Srbiju.

O opoziciji kaže da je razbijena i bez želje da radi, osim da vlada:

  • Jedan deo opozicije uz pomoć tajkunskih medija, opstruiše onaj drugi deo, koji bi da se odgovornije ponaša. Istraživanja pokazuju da ni jedna opoziciona  stranka u ovom trenutku nije u stanju  da uđe u parlament. Videćemo hoće li    godine, zajedno s predsedničkim biti održani i  vanredni parlamentarni izbori.

O spoljnoj politici je jasan:

  • Za Srbiju je najvažnije da nastavi proces evrointegracija, ali da ne okrene leđa starim prijateljima.

Za narednu nedelju najavio je važne razgovore i sastanke. Već sutra se sastaje sa članom Politbiroa CK Kine i direktorom Kancelarije za spoljne poslove, Jangom Điečijem i njegovom delegacijom.

 

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll