Vučić: Dug je spisak mojih teških grehova…

Vučić: Dug je spisak mojih teških grehova…

09/10/2020 Off By BERB

Izvor: Tanjug

 

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoreno je večeras izrazio neslaganje i nezadovoljstvo zamerkama u Izveštaju EK o napretku Srbije na njegov račun, ocenjujući da su neargumentovane i neprincipijelne.

“Dug je spisak mojih teških grehova”, rekao je Vučić i pročitao neke od primedbi iz Izveštaja, na zajedničkoj pres konferenciji sa komesarom EU Oliverom Varhejijem.

 

Vučić:Ustaću za svakog ko je poginuo u nekom sukobu

Predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao je večeras informaciju koja je procurila u javnost da je, zajedno sa predstavnicima Nacionalnog konventa, na predlog jednog od njih, odao poštu Albancima koji su pronađeni u masovnoj grobnici u Batajnici, rečima da će ustati za svakog ko je poginuo u nekom sukobu, uz nadu da sukoba više neće biti.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da objasni da li je tačna informacija da je na sastanku sa Nacionalnim konventom stojeći odao počast stradalim Albancima.

 

Evropski poreski obveznici uložiće u Srbiju ogroman novac

U narednih sedam godina Srbija i region dobiće osam milijardi evra u grantu, i još 20 milijardi više kroz različite projekte, što je za Srbiju od ogromnog značaja, istakao je danas predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem.

Vučić je, tokom zajedničkog obraćanja, izrazio iskreno zadovoljstvo zbog posete komesara Varheija, za kojeg je istakao da je iskreni prijatelj Srbije, koji je uložio napore da unapredi pregovarački proces koji Srbiju vodi ka punopravnomk članstvu u EU.

 

Ima napretka u dijalogu,EU potrebni američki partneri

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhei rekao je večeras da u dijalogu Beograda i Prištine ima napretka, ali da još mnogo toga treba da se uradi i da veruje da će posredništvom Miroslava Lajčaka doći do rezultata,

“Nikada nisam mislio da EU može sama da reši ovo pitanje, potrebni su nam američki partneri za svako resenje i ja pokušavam da izgradim sinergiju i vidim da se ona ovde pojavljuje”, rekao je Varheji, večeras novinarima, odgovarajući na pitanje kako kao predstavnik EU vidi sporazum postignut u Vašingtonu , ali i budućnost dijaloga.

 

Varhelji o tome zašto su sastanci sa opozicijom “selektivni”

Evropski komesar Oliver Varheji pravdao je večeras činjenicu da se sastao u Beogradu samo sa delom srpske opozicije, a ne, na primer, i sa liderom SPAS-a nedostatkom vremena.

“Došao sam na pola dana i nisam mogao da uklopim veći broj sastanaka”, rekao je Varheji, i dodao da to ne znači da ga “ne zanima ostatak opozicije”.

 

Vučić: Ima jedan projekat, direktno uperen protiv interesa SR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je večeras da je evropskom komesaru Oliveru Varhejiju ukazao na jedan projekat u regionu, koji konkuriše za sredstva iz paketa pomoći EU, za koji smatra da je direktno uperen protiv interesa Srbije.

On na zajedničkoj pres konferenciji nije precizirao o kojem projektu je reč.

 

Varheji: Kinezi pokazuju interesovanje,mi imamo bolju ponudu

Evropski komesar za susedsku politiku I proširenje Oliver Varheji rekao je večeras da nije uloga EU da govori o saradnji Srbije sa “trećim zemljama”, da vidi da KIna pokazuje zanimanje za inveatiranje u Srbiju, ali da EU ima “bolju ponudu”.

Varheji je, odgovarajući na pitanje novinara šta EU zamera Srbiji zbog saradnje sa Kinom, podsetio da EU I njene članice predstavljaju najvećeg investitora u regionu, pa I Srbiji.

 

Varhelji: Sredstva iz paketa pomoći – 2024.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku EU Oliver Varhelji procenjuje da bi region i Srbija 2024. godine mogli da očekuju prva sredstva na osnovu Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

On je tako odgovorio na pitanje da li i kada region i Srbija mogu očekivati konkretna sredstva na osnovu paketa pomoći EU, uz konstataciju da je reč o nejgovoj “skromnoj proceni”.

 

Vučić: Ključno opredeljenje je EU, priče o suspenziji glupost

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da je ključno opredeljenje Srbije put u Evropsku uniju, a da, kako je rekao, špekulacije o suspenziji pregovora, ne može da komentariše.

“To što bi želeli neuspešni političari i u čemu vide jedini spas, neću da komentarišem”, rekao je Vučić na konstataciju da njegovi politički oponenti kažu da je u Izveštaju Srbija loše ocenjena, da nije na evropskom putu, i da neće biti.

 

Prihvatam “krivicu”,spreman da odgovaram samo svom narodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras na pres konferenciji sa komesarom EU Oliverom Varhejijem da prihvata krivicu za sve ono što je u političkom delu izveštaja Evropske komisije zabeleženo kao nedostatak.

Vučić je tonom, kojim je govorio na pres konferenciji o ovoj temi, stavio do znanja da to što mu se prebacuje ima svoje objašnjenje, i istakao da je spreman da odgovara samo svom narodu i objasni mu za šta je “kriv”.

 

Varheji o Izveštaju EK o Srbiji

Evropski komesar Oliver Varheji izjavio je večeras da je sa predsednikom Srbije razgovarao i o godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji i da je primetio da je napravljen izvestan napredak, ali da još mora da se uradi.

“Ohrabrujemo vladu koja će biti formirana i da podrži hitno sprovođenje reformi koje moraju da idu istovremeno sa investicijama, da bi mogle da se realizuju”, rekao jre Varheji na zajedničkoj pres konferenciji.

 

Ekonomska pomoć deo slagalice nove strategije prema regionu

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji izjavio je večeras, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da EU želi dugoročno više da bude angažovana na Zapadnom Balkanu i da je Ekonomsko investicioni plan za region deo slagalice nove strategije prema regionu i Srbiji.

“Putujem po regionu u pokušaju da svima objasnim da ispunjavamo ono što smo obećali”, rekao je Varheji i podsetio da je to obećao još u febraru, kada je poslednji put boravio u Beogradu.