SKUPŠTINA SRBIJE: KO SE KRIJE IZA EKONOMSKOG KOKUSA?

SKUPŠTINA SRBIJE: KO SE KRIJE IZA EKONOMSKOG KOKUSA?

15/04/2015 Off By
janko-veselinovicVESELINOVIĆ JE PREDSEDNICU SKUPŠTINE MAJU GOJKOVIĆ PITAO DA LI JE KOKUS “PO POSLOVNIKU SKUPŠTINE ZASNOVANO TELO ILI JE TO NEKA INTERESNA ORGANIZACIJA ČIJI AMANDMANI OBIČNO PROLAZE”. “KOKUS JE POREKLOM IZ AMERIČKOG PARLAMENTA. U OVOM PARLAMENTU SLUŠAMO, VEĆ IZ RASPRAVE U RASPRAVU, DA JE EKONOMSKI KOKUS ZAUZEO STAV I DA JE VLADA PRIHVATILA STAV EKONOMSKOG KOKUSA. ŠTA JE TO PREDSEDNICE EKONOMSKI KOKUS? DA LI STE VI NEKADA PRISUTNI NA TOM EKONOMSKOM KOKUSU KOJI POSTOJI U OKVIRU NARODNE SKUPŠTINE”, PITAO JE ON MAJU GOJKOVIĆ

Ranka Čičak

POSLANIK opozicione Socijaldemokratske stranke (SDS) Janko Veselinović danas je na sednici Skupštine Srbije o amandmanima na Predlog zakona o inspekcijskom nadzor postavio pitanje o utemeljenosti rada Ekonomskog kokusa koji je formiran u parlamentu, a čije je amandmane Vlada Srbije prihvatila.
Vlada je od ukupno 110 podnetih amandmana prihvatila 38, među kojima je, kako je rečeno na plenarnoj sednici Skupštine Srbije, najviše amandmana Ekonomskog kokusa, čiji je predsednik Vladimir Marinković iz vladajuće Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS).
Veselinović je predsednicu Skupštine Maju Gojković pitao da li je Kokus “po Poslovniku Skupštine zasnovano telo ili je to neka interesna organizacija čiji amandmani obično prolaze”. “Kokus je poreklom iz američkog parlamenta. U ovom parlamentu slušamo, već iz rasprave u raspravu, da je Ekonomski kokus zauzeo stav i da je Vlada prihvatila stav Ekonomskog kokusa. Šta je to predsednice Ekonomski kokus? Da li ste Vi nekada prisutni na tom Ekonomskom kokusu koji postoji u okviru Narodne Skupštine”, pitao je
on Maju Gojković.
Potpredsednicu Vlade Srbije Kori Udovički, koja pred poslanicima brani Predlog zakona o inspekcijskom nadzoru, Veselinović je upitao da li i kakvu saradnju ima sa Ekonomskim kokusom, čije je amandmane Vlada prihvatila.
“Znači njihove amandmane prihvatate i oni kažu da dobro sarađujete, a naše amadmane ne prihvatate. Ja Vas molim da se legitimišu. Šta znači Ekonomski kokus i da li ste sa njima Vi saradjivali i koji privatni interes taj kokus zastupa? Koje je to telo koje sarađuje sa
Vašom vladom na prevljenju zakona, koji su po svemu sudećii, na štetu interesa građana Srbije”, rekao je Veselinović.
Poslanici dve opozicione stranke, Demokratkse stranke (DS) i Socijaldemokratske stranke (SDS), krikovali su Predlog zakona o inspekcijskom nadzoru, dok su poslanici treče opozicione stranke Nove stranke, kojima je prihvaćeno 15 amandmana, ocenili da je zakon dobar. Poslanik i lider Nove stranke Zoran Živković rekao je da je ta partija predlozzila 22 amandmana, od ćega je 15 prihvacheno, što pokazuje da se predlog zakona dodatno poboljšao.
“Siguran sam da je sa usvajanjem ovih 15 amandmana Nove stranke zakon poboljšan. Pohavalili smo zakon u načelnoj raspravi i pri tome ostajemo”, rekao je Živković. Poslanici SDS i DS su zatražili da se iz predloga zakona izbriše odredba “predstavnici privatnog sektora”, jer je, kako su ocenili, neustavna.
“Otkud vam privatni sektror? Šta znači privatni sektor? U našem pravnom sistemu ne postoji reč privatni sektor i ne možete ga uvoditi u zakon o inspekcijskon nadzoru”, rekao je poslanik SDS Janko Veselinović, što je podrzala i poslanica DS Nataša Vučković. Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udoviči im je odgovorila da pogrešno tumače reči “privatni sektora”. “Ovde nije u pitanju svojina tog sektora, već delenje na javnu i privatnu sferu. Da smo ograničili na privredu onda bi građani ostali isključeni”, rekla je Udovički, koja je i ministar državne uprave i lokalne samouprave.
Predsednik Ekonomskog kokusa Vladimir Marinkovičje pokušao da odgovori Veselinoviću na pitanje šta radi kokus na čijem je on čelu, ali ga je predsednica Skupštine Maja Gojković sprečila rečima da je pitanje upućeno njoj i potpredsednici Vlade Srbije Kori Udovički. “Samo ću reći da sam zamišljao da smo svi u parlamentu prosto završili i raskrstili sa komunistickom ideologijom i da pominjanje privatnog sektora nije više se i da mi živimo u jednoj liberalnoj tržišnoj ekonomiji koju želimo da napravimo, jedno moderno kapitalističko društvo”, rekao je Marinković.<


DOGAĐAJI

davcić i tačiIVICA DAČIĆ: NEMA ZAHTEVA ZA POSETU TAČIJA

DAČIĆ JE U IZJAVI NOVINARIMA U BEOGRADU REKAO DA SKUP NA KOME BI, KAKO PIŠU MEDIJI, TREBALO DA

gasicMINISTAR GAŠIĆ U MOSKVI

TOKOM POSETE, MINISTAR GAŠIĆ IMAĆE VIŠE BILATERALNIH SUSRETA SA MINISTRIMA ODBRANE ZEMALJA UČESNICA KONFERENCIJE

čistoćaLSV: NEČISTE RADNJE U «ČISTOĆI»

  UKOLIKO JE ZAISTA ISTINITA VEST IZ MEDIJA I AKO SU TAČNE GLASINE KOJE SE MOGU ČUTI DA

džipoviNEBOJŠA STEFANOVIĆ NAREDIO KONTROLU PUTNIČKIH VOZILA VISOKE KLASE

MINISTAR PODSEĆA DA SU PRE MESEC DANA U AKCIJI KONTROLE VOZILA VISOKE KLASE, KOJA JE ZAPRAVO BILA SVOJEVRSNI