Ministar Vulin: Vežba “Sadejstvo 2020” prilika da se pokaže koliko je vojska napredovala

Ministar Vulin: Vežba “Sadejstvo 2020” prilika da se pokaže koliko je vojska napredovala

07/10/2020 Off By BERB

Govoreći o predstojećoj vojnoj vežbi „Sadejstvo“, koja će biti održana u subotu 10. oktobra na Pešteru, ministar odbrane Aleksandar Vulin, gostujući u jutarnjem programu Televizije „Pink“ rekao je da Vojska Srbije uglavnom na dve godine pravi velike vežbe, kao i da je vežba „Sadejstvo“ prilika da se pokaže koliko je vojska napredovala u odnosu na vreme kada je pre dve godine održana vežba „Korak pobednika“.

– Kada je u pitanju Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, biće prikazane naše letelice, više od 40 različitih vazduhoplova: helikoptera, bespilotnih letelica, aviona MiG-29, Orlova, Galebova – sve ono čime raspolažemo. Ono što je velika razlika u odnosu na prethodne godine, odnosi se na jednu maksimu koju je definisao predsednik Vučić u svom naređenju, a to je da „Sve što leti, ima i da gađa“. To znači da su svi naši vazduhoplovi sada naoružani. Ranije su neki od njih služili samo za transport, mislim na helikoptere, a sada su u stanju i da se bore i pomognu našim padobrancima i pešadiji – rekao je ministar Vulin, dodajući da će vežba „Sadejstvo“ imati više od 2.000 neposrednih učesnika, kao i značajan broj učesnika koji pružaju podršku na aerodromima i kontrolnim tornjevima, a koji su se potrudili da sve to pripreme.

Ministar Vulin podseća da je juče sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem obišao Privremeni poligon Pešter, na kojem će biti održana vežba i da se uverio u spremnost jedinica naše vojske. Takođe, ministar je najavio da će generalna proba vežbe biti održana u petak, 9. oktobra.

– Kakva je država, takva je vojska. Vojska je ogledalo svoje države. Ako je vojska organizovana, obučena, dobro opremljena, to govori da je država ekonomski snažna, politički stabilna i da vodi računa o sebi i svojoj bezbednosti – naglasio je ministar Vulin, poručivši da interesovanje za školovanje u vojsci i zapošljavanje u vojsci vidno raste u odnosu na prethodne godine, zahvaljujući ulaganjima u Vojsku Srbije, svesti o boljem životu u vojsci i poštovanju vojske.

Kada je Srbija jaka, sposobna, opremljena, obučena, organizovana, politički stabilna, onda je mir na Balkanu i niko ne dira Srbe, poručuje ministar Vulin, izrazivši u ime Vojske Srbije zahvalnost vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću što je razvoj Vojske Srbije postavio kao visok prioritet i svojim ličnim autoritetom doprineo ulaganju u standard i bolji život svih pripadnika vojske.