Vučić: Ana Brnabić mandatar za sastav nove vlade

Vučić: Ana Brnabić mandatar za sastav nove vlade

05/10/2020 Off By BERB

Izvor: Tanjug

 

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da će novi mandatar za sastav nove vlade biti Ana Brnabić.

“Pre nekolko minuta sam potpisao odluku o predlogu za predsednika vlade da to bude Ana Brnabić. O njoj ima veoma visoko mišljenje”, rekao je Vučić.

 

Vučić: Srbija zainteresovana za turske bespilotne letelice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je večeras da je Srbija veoma zainteresovana za nabavku turskih bespilotnih letelica – Barjaktar.

“Veoma su nam interesantni sistemi bespilotnih letelica i svakako ćemo ih u budućosti kupovati više, a da li ćemo postići dogovor sa turskom stranom ili ne, to ćemo da vidimo. U svakom slučaju reč je o veoma dobrim bespilotnim letelicama, moram da pohvalim turske proizvođače”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

 

Vučić: Brnabić doprinela da budemo broj 1 po stopi rasta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da je izabrao Anu Brnabić za novog mandatara zato što je marljivim radom značajno doprinela da Srbija bude zemlja broj jedan u Evropi po stopi rasta BDP, kao i smanjenju nezaposlenosti.

Vučić je, u obraćanju javnosti, upitan zbog čega mu je trebalo 106 dana da izabere ko će biti na mestu premijera i objasni šta je Brnabićevu kvalifikovalo da joj poveri mandat, podsetio da je bilo na nekim mestima ponovljenih izbora, ali i da je imao brojne sastanke.

 

Dvostruki aršini u EU-što priliči Jupiteru, ne priliči volu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da još nije video izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i da ne zna da li se u njemu nalaze i kritike njegovih ranijih izjava o solidarnosti u EU na početku korona krize, kao i primedbe na navodnu policijsku brutalnost u Srbiji, ali je dodao da ne bi bio prvi put da se pokažu dvostruki aršini.

“Nisam video izveštaj EK, ne mogu ništa o njemu da kažem”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li u izveštaju EK postoje kritike na račun njegove izjave da u vreme kovid19 nije bilo solidarnosti među članicama EU, kao i kritike zbog navodne brutalnosti srpske policije tokom protesta u Beogradu.

 

O 5.oktobru: Okretanje svetu, ali i pljačkaški karakter vlasti

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da lično nema ni idolopoklonički, ni osvetnički odnos prema 5. oktobru i da je slučajno izabran taj datum da saopšti ime mandatara, a na uverenja političkih protivnika da će i njega po sličnoj matrici srušiti na ulici, poručuje da se u Srbiji na silu ništa neće dogoditi.

“Nisam izabrao 5. oktobar zato što se bavim simbolima, već je to običan radni dan, a juče bar troje članova predsedništva SNS nije moglo da dođe na sednicu. Ja ne živim u prošlosti, a koliko sam spreman da je saglevam i ocenjujem, jer je to važno, ipak sam mnogo više okrenut budućnosti”, rekao je Vučić na zamerke što je izabrao godišnjicu 5. oktobra da saopšti ime mandatara.

 

Nije bilo reči o koalicionim partnerima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na sednici prredsedništva stranke danas nije bilo reči o eventualnim koalicionim partnerima.

Podsetio je da je sa svima koji su obezbedili skupštinske mandate razgovarao, a da će se o partnerima znati za pet do sedam dana, a izbor je, kaže, na mandatarki.

 

Jačanje zdravstvene moći, jedna od ključnih snaga države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je jedan od ključnih izazova pred Srbijom i novom vladom jačanje zdravstvene moći, koja, kako je kazao, postaje jedna od ključnih moći i snaga jedne države.

Vučić je u obraćanju javnosti istakao da je Srbija prethodnih nekoliko godina u zdravstvo uložila mnogo više nego u prethodnih 40 ili 50 godina.

 

Kompromis, ali ne poniženje, tj. ne može “ništa za sve”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je jedan od ključnih ciljeva nove vlade očuvanje mira i stabilnosti i dodao da Beograd zato želi kompromisno rešenje sa Prištinom, ali da neće pristati na poniženja.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da se prethodnih dana u Nagorno Karabahu videlo kako za dan, posle 30 godina “zamrznutog konflikta”, može buknuti rat.

 

Predlog mandatarki – dva nova ministarstva i 50 odsto žena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je mandatarki Ani Brnabić dao predlog da se uvedu dva nova ministarstva, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i Ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiji.

Na konferenciji posle sednice Predsedništva SNS, Vučić je kazao i da je predložio mandatarki da u novoj vladi, ako je moguće, 50 odsto ili više budu žene.

 

Tri izazova, a najveći pritisci oko KiM, i tri cilja vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će nova vlada imati pred sobom tri ozbiljna izazova, od kojih je najveći Kosovo i Metohija, kao i tri cilja – da podigne ekonomsku snagu Srbije, zdravstvenu i odbrambenu moć zemlje.