Осуђеници сашили заштитне маске за Недељу моде у Торину

Осуђеници сашили заштитне маске за Недељу моде у Торину

05/10/2020 Off By BERB

Осуђеници у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици дизајнирали су и сашили вишекратне заштитне маске које ће бити представљене на Недељи моде у Торину, која се одржава од 3. до 9. oктобра.

Представници модне индустрије из целог света моћиће да виде 26 маски које су сашили осуђеници у кројачком погону овог завода.

Недеља моде се организује без присуства публике због мера превенције на спречавању ширења вируса корона и ревије ће бити доступне онлајн (online).

У кројачком погону у КПЗ у Сремској Митровици тренутно је радно ангажовано 30 осуђеника који су претходно прошли сертификовану обуку уз финансијску подршку немачке невладине организације „Хелп“.

Обука се организује већ годину и по дана, а недавно је покренут и нови циклус обуке за још 10 осуђеника која ће им помоћи да се запосле по истеку казне имајући у виду да је реч о дефицитарном занимању.

Осуђеници у заводима у Сремској Митровици, Нишу, Забели  и осуђенице у женском затвору у Пожаревцу одмах на почетку епидемије почели су да шију дневно и до 6.000 заштитних маски за запослене и лица лишена слободе у свим заводима како би се спречило ширење вируса и та производња и даље траје и проширена је на израду заштитних одела, назувица и капа.