Avio-linija između Beograda i Toronta podstrek razvoju odnosa sa Kanadom

Avio-linija između Beograda i Toronta podstrek razvoju odnosa sa Kanadom

02/10/2020 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa ambasadorkom Kanade u Srbiji Ketlin Čabom, da je razvoj bilateralnih odnosa dveju zemalja pozitivan i da je vidljiv napredak saradnje na planu ekonomije i investicija.

Predsednica Vlade je istakla da najznačajniji vid bilateralne saradnje predstavljaju investicije, pre svega, u sektor rudarstva i energetike, za koji su kanadske kompanije tradicionalno zainteresovane, ističući i da u ovom trenutku na našem tržištu posluje više od 50 kanadskih kompanija.

Čaba je ukazala na to da su investitori iz Kanade prepoznali Srbiju kao veoma dobru destinaciju za ulaganja u oblasti rudarstva i energetike, i izrazila uverenje da će, uprkos pandemiji koronavirusa, dodatni podstrek razvoju ekonomskih odnosa biti direktna avio-linija između Beograda i Toronta, na čijem uvođenju dve strane intenzivno rade.

Ova direktna veza dveju država, kako je objasnila, biće od izuzetnog značaja, kako za brži razvoj odnosa naših država, tako i za brojnu srpsku dijasporu u Kanadi, koja je i važna spona dva naroda.

Ambasadorka Kanade je pohvalila brzi napredak u oblasti inovacija i digitalizacije, prepoznajući Srbiju kao lidera u regionu u ovim oblastima.

Kao dobar primer i simbol razvoja i modernizacije, Čaba je navela Biosens institut u Novom Sadu, koji će napraviti veliki iskorak u digitalizaciji poljoprivrede i povezati ovaj važan sektor sa informacionim tehnologijama.

Ona je izrazila očekivanje da će se saradnja Srbije i Kanade u budućnosti razviti i u oblastima nauke i inovacija.

Premijerka je iskazala zahvalnost ambasadorki na požrtvovanom radu tokom mandata u Srbiji, i podsetila na doprinos i podršku koji je Ambasada Kanade pružila ženskom preduzetništvu, kulturi i tradiciji Srbije, pre svega, kroz pokroviteljstvo Etno mreže, koja kroz plasman srpskih rukotvorina ima značaj u kulturnom i turističkom smislu.