Преминула Исидора Жебељан изузетна српска композиторка

Преминула Исидора Жебељан изузетна српска композиторка

01/10/2020 Off By BERB
Оливера Живковић, PR Народног позоришта у Београду
Исидора Жебељан (1967-2020), истакнута композиторка и редовна чланица САНУ, преминула је после дуге болести у 54 години.
Већ као млада композиторка скренула је пажњу на себе својим раскошним талентом и оригиналношћу. Дипломирала и магистрирала на ФМУ, одсек за компоновање музике и врло брзо постала прва професорка композиције на том факултету.
2006. године постаје члан САНУ и то најмлађи у његовој историји, а 2012. године члан Светске академије уметности и наука.
За своја дела добила је многобројна признања и земљи и иностранству.
У многим значајним позориштима и на филму Србије, Норвешке, Хрватске и Црне Горе написала је музику за преко тридесет позоришних представа.
Музику Исидоре Жебељан изводе најзначајнији ансамбли данашњице. Нека од њених најважнијих дела су: опере „Зора Д”, „Маратонци”, „Симон изабраник”, „Две главе и девојка”, „Наход Симон”, оркестарска дела: „Коњи Светог Марка”, „Зујте струне”, „Escenas picaras”, концертна дела: „Игра дрвених штапова” за хорну и гудаче, „Фрула и фламингоси” за кларинет и оркестар, „Три чудне љубави” за виолину и оркестар и циклус песама за глас и оркестар „Руковети”.