1. oktobar Međunarodni dan starijih osoba – „Da li je pandemija promenila pogled na starost i starenje?“

1. oktobar Međunarodni dan starijih osoba – „Da li je pandemija promenila pogled na starost i starenje?“

30/09/2020 Off By BERB

Crveni krst Srbije i Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) ove godine na  Međunarodni dan starijih osoba, 1. oktobra organizuju panel diskusiju sa početkom u 13 časova u Botaničkoj bašti Beograda, Takovska 43.

Svi zainteresovani biće u mogućnosti da prate Panel diskusiju preko UNFPA facebook stranice: https://www.facebook.com/unfpainserbia

U 2020. godini, Međunarodni dan starijih obeležava se po 30. put, a u jeku globalne pandemije COVID-19. Zbog toga ove godine Crveni krst Srbije i UNFPA organizuju panel diskusiju na temu „Da li je pandemija promenila pogled na starost i starenje?“

Poznato je  da je rizik od obolevanja među starijim osobama viši nego u opštoj populaciji, ali sa druge strane, stariji su najraznovrsnija, najviše heterogena grupa od svih uzrasnih grupa u stanovništvu da nikakvo uopštavanje ne odgovara realnosti. Planirana panel diskusija je prilika da predstavnici starijih osoba prikažu i objasne da li se i na koji način njihov život promenio tokom pandemije. U diskusiji će biti reči o svakodnevnim preprekama i problemima, ali pozitivnim iskustvima i preporukama za unapređenje kvaliteta života svih, a ne samo starijih osoba. Diskusija će se baviti i prepoznavanjem vlastite odgovornosti u zaštiti zdravlja i važnošću promovisanja zdravog starenja kroz ceo životni ciklus.

Učesnici diskusije će biti:

Danica Šmic iz Beograda koja će govoriti o volontiranju tokom pandemije,
Miroslava Matić iz Kragujevca koja će govoriti o digitalnoj uključenosti starijih,
dr Radmila Damjanović iz Kruševca koja će govoriti na temu ejdžizma i pandemije,i
dr Milan Zobenica iz Sombora sa temom Pristup uslugama u doba pandemije.
Nataša Todorović, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije biće moderator diskusije i predstaviti izveštaj UNFPA „Starije osobe i COVID-19“.