Тихи хероји не желе да ћуте пред увредама

Тихи хероји не желе да ћуте пред увредама

27/09/2020 Off By BERB

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и сви запослени у систему социјалне заштите, поводом нетачних тврдњи које је изнела заменице Заштитника грађана у вези са радом и функционисањем система социјалне заштите, поручили су да се оваквим неодговорним изјавама нарушава кредибилитет, обмањује јавност и руши углед Министарства и запослених у овим установама.

У вези са наводима заменице Заштитника који се односе на реаговање и поступање ресорног Министарства у вези са заштитом деце, истичемо да су ове тврдње апсолутно неистините, с обзиром на то да се свакодневно боримо за права деце и њихову бољу будућност.

У складу са тим Дечији омбудсман који ће бити успостављен након усвајања Закона о заштити права детета и заштитнику детета, додатно ће унапредити ову област, иако је и до сада Министарство користило све ресурсе и капацитете како би заштитило децу и обезбедило поштовање свих њихових права.

Поред оптужби у вези са децом у Републици Србији, заменица Заштитника изнела је неистине и у вези са условима рада у систему социјалне заштите.

Поводом тога подсећамо јавност да су у претходне три године ресорно Министарство и Kанцеларија за управљање јавним улагањима успешно реконструисали 22 установе у систему социјалне заштите, отпочели реконструкцију седам објеката као и изградњу потпуно новог Дневног боравка за децу, младе и одрасле са интелектуалним тешкоћама у Лазаревцу, што представља само део који осликава побољшање услова рада у односу на нека ранија времена.

Једна од оптужби на рачун рада овог Министарства је и изјава заменице Заштитника грађана да је у поступку контроле утврђено да ресорно Министарство није обезбедило адекватан број стручних радника у установама социјалне заштите, те у вези са тим истичемо да о новом запошљавању одлучује Влада, да је потребна сагласност Владине комисије, те да је комисија у претходном периоду и одобравала иста, а све у циљу да би се обезбедила нова радна места и попуна новог кадра. Сматрамо да је критика упућена Влади непримерена.

У складу са ситуацијом у Републици Србији сваким даном радимо на томе да побољшамо услове рада запослених у овим установама, не би ли тиме подигли и пружање услуге корисницима на виши ниво. То је задатак свих запослених и они на томе раде сваког дана.

Наводи које је изнела заменица Заштитника грађана директно утичу на рад запослених у установама социјалне заштите, каљају њихов углед, што је недопустиво, с обзиром на то да сви они часно раде свој посао, са пуно емпатије, а доказ је и рад у карантинским условима током ванредног стања које је проглашено због епидемије изазване вирусом COVID-19.

Желимо да верујемо да су овакве изјаве плод лоше интeрпретације а Министарство поштујући институцију Заштитника грађана жели најбољу сарадњу јер је она у интересу свих грађана наше земље.