Klevete pod zaštitom ministarstva

Klevete pod zaštitom ministarstva

24/09/2020 Off By BERB

https://www.kultura.gov.rs/vest/5042/crno-srce-gnevne-krtolice.php

 

Ranka Čičak

Do sada se nije dogodilo da neki ministar Vlade Srbije kleveće  privatne protivnike zaklonjen iza zaglavlja svog ministarstva. Ministar kulture, Vladan Vukosavljević, to upravo radi. Obrušio se na direktorku Beogradskog festivala igre, Aju Jung, monstruoznim klevetama i sakrio se iza firme Ministarstva kulture. Pitala sam više funkcionera ovog ministarstva da li stoje iza tog napada na  Aju Jung. Odgovorili su- ne, ali i odmah zamolili da im ne objavljujem ime. Čekaju da ovaj ministar ode i plaše se njegove osvete dok je još na vlasti. Od njih sam doznala i to, da Aja nije jedina koja mu je na zubu. Čovek mrzi  sve one koji se ne izjašnjavaju kao opozicija sadašnjim vlastima. Recimo, ove godine je Beogradski festival igre konkurisao za 10 miliona dinara, a dobio samo 1 milion. U isto vreme, BITEF je dobio 6 puta više, iako neće biti održan zbog korone. U Ministarstvu kulture  objašnjavaju razlog ovakve podele para – Aja Jung je dokazana u podržavanju Vučića, a direktor Bitefa, gospodin Medenica, ne propušta priliku da ga ogovara. Prošle godine, jedno je veče posvetio pokojnoj Borki Pavićević i tada je izrečeno više banalnosti o predsedniku Srbije, nego što bi ih rekla i sama Borka. U Ministarstvu navode i drugi primer – Zato što je negde čuo da je  bivši upravnik Narodnog pozorišta Vučićev prijatelj, ministar kulture je lično odlazio među zaposlene u pozorištu i huškao ih na proteste. Sve je posle završeno tako, što je Vlada za direktorku imenovala Ivanu Vujić, umetnicu koja se ne bavi politikom.

Beskorisno je analizirati sve gluposti napisane o Aji Jung u saopštenju Ministarstva kulture. Naročito one koje se odnose na pare. Da li može neko da uzme novac na silu, ili postoje uhodane procedure? Ministrove komisije su Lordanu  Zafranoviću dodelile 32 miliona  za film o deci u Jasenovcu. Da ne pominjemo onih 7 miliona datih za film Teret, koji nas je samo brukao po svetu. Čak su i Kinezi bili zgranuti ovim antisrpskim filmom i poručili Dačiću da je sramota što snimamo filmove sami protiv sebe, dok nas oni brane u Savetu bezbednosti..

Beogradski festival igre, koji Vukosavljević naziva privatnim projektom za Ajino zgrtanje para, u ovom je trenutku jedan od najvećih diplomatskih poduhvata. Na koncerte dolaze svi ambasadori akreditovani  kod nas, a naročito oni čije trupe nastupaju. Samo našeg ministra kulture nikada nisam videla. Pre nekoliko godina, na KZN prilikom otvaranja naplatne rampe kod Bubanj Potoka, pitala sam Vučića, koji je još bio predsednik Vlade, zašto ministra kulture nema na Beogradskom festivalu igre? Pošto su tu svi ambasadori, mogao bi da dođe i ministar spoljnih poslova, da vidi kako kultura  neguje diplomatiju. Vučić je shvatio vrednost ovog festivala, pa je iste godine, čim je došla na čelo Vlade, Ana Brnbić postala  stalni gost Festivala. Ana Brnabić  je, u stvari, prvi naš funkcioner koji je posle Broza pokazao ljubav prema pozorišnoj umetnosti. Čest je gost i Narodnog pozorišta, gde je na dečje predstave počela da vodi i malog sina…

Mora se priznati da su ministar Zoran Đorđević i državni sekretar Aleksandar Gajović  stalni posetioci  koncerata Festivala igre i veliki poklonici umetnosti.

Za skandal koji je napravio odlazeći ministar kulture, trebalo bi da se zainteresuje javni tužilac. Za sada je Aja Jung najavila privatnu tužbu. Tužiocu ostaje da prouči ima li elemenata krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe  ministarstva u ličnim obračunima…

 

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja