Privredna saradnja Beograda i Prištine

Privredna saradnja Beograda i Prištine

22/09/2020 Off By BERB

Predsednici Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova, Marko Čadež i Berat Rukići, posle razgovora sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine i Adamom Borelom, izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije DFC, najavljuju osnivanje zajedničkog tima za pomoć ovom projektu i normalizaciji  predviđenoj vašingtonskim sporazumom.

Tim za ekonomsku saradnju pod okriljem dve komore, sa kancelarijama u Beogradu i Prištini, pružaće pomoć vladama, biznis zajednici, DFC, EXIM banci, institucijama SAD i Evropske unije. Formiraće se posebne grupe koje će pratiti pojedinačne  projekte. Grupa za razvoj infrastrukture će pomagati nastavku izgradnje Autoputa mira, modernizaciju železničkih linija, povezivanje s lukama na Jadranskom moru, opremanje industrijskih zona i tehnologiju za proizvodnju energije iz otpada. Grupa za proizvodnju i raspored održive energije  pomoći će otvaranje regionalne  elektrane na bazi litijumske tehnologije, zatim istraživanje i eksploataciju litijuma i drugih dragocenih ruda. Predviđa se i izgradnja fabrike stakla, koja bi radila ambalažu za potrebe  fabrika alkoholnih i bezalkoholnih pića u celom regionu.

Predsednici dve komore posebno su podržali inicijativu Mini Šengen za jačanje regionalne  saradnje. Tome će doprineti obnavljanje vazdušne linije Beograd Priština i  modernizacija pruge Niš – Doljevac -Merdare – Priština.

 

 

Foto: Privredna komora Srbije/Tanjug/Dragan Kujundžić