Otvorena kancelarija DFC u Beogradu

Otvorena kancelarija DFC u Beogradu

22/09/2020 Off By BERB

Vašingtonski dogovori i potpisi, ma koliko bili osporavani u opozicionim krugovima Beograda i Prištine, brzim korakom se ostvaruju. U Beogradu je danas premijerka Srbije, Ana Brnabić  sa izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC, Adamom  Boleom, potpisala zajedničku izjavu, kojom je  ozvaničeno otvaranje Regionalne kancelarije DFC.

Posle potpisivanja  i  razgovora sa premijerkom i predsednikom Srbije, Borel je na  konferenciji za novinare rekao da je DFC odvojila  milione dolara za pomoć našim malim preduzećima i privatnim firmama. Direktor kancelarije DFC izabran je među našim ljudima. Zove se Džon Jovanović, ima 34 godine i diplomirao je na univerzitetu Prinston, a poslovnu administraciju za finansije i preduzetnički menadžment magistrirao na univerzitetu u Pensilvaniji. Novinarima je rekao da će raditi na jačanju prijateljstva  balkanskih zemalja i Amerike.

Specijalni savetnik predsednika SAD, Ričard Grenel, rekao je da će SAD ispuniti obećanja data predsedniku Vučiću i srpskom narodu.

Predsednik Vučić procenio je da Srbija od 1881. godine nije mala  sporazum sa SAD  koji bi se  po važnosti mogao uporediti sa onim nedavno potpisanim u Vašingtonu:

  • To je veliki korak napred, a put do njega bio je težak i dug. Čuvaćemo mir u regionu i prijateljstvo s Amerikom. Grenel mi je danas predložio da zajednički obnovimo srušenu zgradu Generalštaba i Ministarstva odbrane, koja od  NATO bombardovanja stoji kao ruševina.

Vučić je rekao da razgovori u Vašingtonu nisu bili laki, ali su odškrinuta vrata starog prijateljstva, a Srbija će svoje obaveze da ispunjava. Kaže da je dolazak DFC važan za našu privredu, jer investitori rado dolaze tamo gde su Amerkanci. Prošle godine naša je trgovinska razmena s SAD  bila duplo veća nego 2013. godine, ali to je još uvek malo, samo 854 miliona dolara. Računa se da će se ova cifra udvostručiti u narednih pet godina.

Srpski predsednik kaže da  će američka pomoć biti korisna i za naš i  za albanski narod, jer će se graditi pruge i putevi:

  • Nastavićemo naše pregovore s Albancima pod okriljem EU, ali ćemo o svim ovim temama razgovarati i s našim prijateljima iz Amerike. Sa predsednikom Trampom razgovarao sam na najslobodniji način, bez ikakvih birokratskih prepreka. To je uplašilo političare koji bi da žive u prošlosti i da ostanu u devedesetim godinama. Mislim da sam ja uspeo da iz tog perioda izađem.

Posle  današnjeg nastavka vašingtonskog prvog koraka saradnje, očekuje se i poseta Trampa Beogradu i Prištini.

 

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll