Министарка Михајловић: Настављамо реконструкцију барске пруге

Министарка Михајловић: Настављамо реконструкцију барске пруге

21/09/2020 Off By BERB

Михајловићева са “Руским железницама”: Настављамо реконструкцију барске пруге

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са првим замеником генералног директора „Руских железница“ Сергејом Павловим и са њим разговарала о актуелним и будућим инфраструктурним пројектима у железничком сектору. Након састанка, Михајловићева, Павлов и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко присуствовали су потписивању уговора за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију и модернизацију барске пруге на деоници Ваљево – Врбница – државна граница са Црном Гором.

Михајловићева је овим поводом изразила задовољство због наставка сарадње са једном од најбољих светских компанија, која својим начином рада, динамиком и квалитетом на најважнијем и најзахтевнијем пројекту модернизације пруге Београд-Будимпешта потврђује да ће успешно одговорити и овом задатку.

„Србија је решена да улаже у инфраструктуру, нарочито у железничку, која је једнако важна као и друмска за развој наше земље. Градићемо и брзу пругу Београд-Ниш, као и Ниш-Прешево, реконструишемо регионалне пруге. Верујем и да ћемо следеће године започети изградњу новог модерног диспечерског центра који нам је неопходан, с обзиром на сва улагања у железницу. Реконструкција барске пруге је тешка и захтевна, има 250 тунела и више од 230 мостова, али верујем да ће „Руске железнице“ одговорити и овом задатку и да ћемо 2022. започети радове“, рекла је она.

Михајловићева је додала и да је на састанку било речи о усавршавању наших студената и инжењера у Русији, те о могућностима да им се обезбеди да раде у сектору железница када се врате у Србију.

Сергеј Павлов рекао је да ће „Руске железнице“ као једна од највећих светских компанија, заједно са Владом Србије, радити на томе да се железнице Србије даље развијају.

„Добили смо задатак да завршимо пројектовање ове деонице барске пруге следеће године и да 2022. започну радови. У питању је сложен задатак, али наша компанија ће одговорити задатку Владе Србије. Сви досадашњи пројекти раде се у складу са динамиком, без обзира на услове пандемије. Ничег од тога не би било да немамо подршку у нашим партнерима, односно Влади Србије. Хвала потпредседници Владе на томе“, рекао је Павлов.

Амбасадор Боцан-Харченко истакао је да се заједнички пројекти које „Руске железнице“ у Србији реализују налазе под окриљем два председника – Александра Вучића и Владимира Путина.

„Ови пројекти су део инфраструктурног развоја Србије и неотуђиви део развоја југоисточне Европе у погледу транспорта. Данашњи састанак, као и сваки са потпредседницом Владе, био је плодан. Изражавам захвалност српској страни на сарадњи и посебно потпредседници Михајловић, која је посвећена развоју наше билатералне сарадње и која нам пружа подршку у реализацији пројеката. Верујем да ће све бити завршено у роковима“, рекао је он.

Уговор за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију и модернизацију пруге на деоници Ваљево –Врбница – државна граница са Црном Гором потписали су Небојша Шурлан, в. д. генералног директора „Инфраструктура железница Србије“ и Сергеј Стољаров, в. д. генералног директора „РЖД интернешенел“.

 

 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ

МИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА,

САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ

ПРЕС СЛУЖБА