Светски дан Алцхајмерове болести

Светски дан Алцхајмерове болести

21/09/2020 Off By BERB

Светски дан Алцхајмерове болести обележен је данас у Геронтолошком центру Београд, концертом на отвореном који су одржали корисници Дома Бежанијска коса у присуству министра  за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића.

„Око 40 милиона људи у свету болује од Алцхајмерове болести, а процењује се да ће се број оболелих удвостручити у наредних 10 година. У Србији према незваничним подацима има око 200.000 оболелих.  Препознавање симптома болести у што ранијем стадијуму од великог је значаја како би пацијент почео са применом одговарајуће терапије у циљу побољшања квалитета живота“, објаснио је Ђорђевић.

Како истиче, с обзиром на то да оболели временом постају све мање самостални и потпуно бивају зависни од неговатеља што је велико физичко, емотивно и економско оптерећење за породице, али и друштво у целини, подршка заједнице потребна је не само оболелима од Алцхајмерове болести, већ и њиховим породицама.

„Ресор којим руководим улаже напоре да помогне нашим грађанима који болују од Алцхајмерове али и других болести, пружајући подршку и њиховим породицама. Постоје различити начини како држава може да помогне, а крајње решење јесте да се оболели изместе у установе као што је Геронтолошки центар Београд“, рекао је министар.

В.д. директора Установе Геронтолошки центар Београд Срђан Димитријевић захвалио се ресорном Министарству на челу са министром Ђорђевићем на труду, енергији и доброј вољи коју су показали како би се корисници ове установе осећали боље и били што безбрижнији, а запосленима омогућили квалитетније услове рада.

Поред министра Ђорђевића обележавању су присуствовале посебни саветник министра Ана Ђокић и виши саветник у Министарству Јована Вазура.

Установа Геронтолошки центар Београд већ 9. годину обележава Светски дан Алцхајмерове болести и тиме се придружује милионима људи који пружају подршку оболелима, њиховим породицама, неговатељима и институцијама које их збрињавају.