Crveno pile na Beogradskom festivalu igre

Crveno pile na Beogradskom festivalu igre

18/09/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Danas su na konferenciji za novinare povodom sutrašnjeg nastupa argentinske grupe Un pojo rojo na Beogradskom  festivalu igre fizički bili prisutni  Aja Jung, direktorka Festivala i  argentinski ambasador, Estanislao Zavels. Koreografi, Alfonso Baron i Lučano Rosa, učestvovali su putem skajpa i odgovarali na pitanja.

Najzanimljivija je priča o njihovom početku:

  • Još 2008. godine, u kulturnom centru Laboratorija u Buenos Ajresu Lučano Roso i Nikolas Pođi sastavili su duet sa komičnim elementima, da kroz pokret prikažu različite odnose između dva muškarca, koristeći elemente igre i pozorišta. Posle prvog prikazivanja dobili su  stotine  poziva iz svog grada, zatim iz cele zemlje, pa je nekoliko godina kasnije, formirana i celovečernja predstava.

Alfonso kaže:

  • Ovo je fizička predstava. Govori isključivo jezikom tela. Postala je toliko slavna, da smo je čitavih 6 godina izvodili u Argentini, a onda smo počeli u Evropi i nismo se više vraćali kući. Sada živimo u Francuskoj. Preselili smo se u zemlju koja podržava umetnike. Trupa je mala i pokretljiva, pa smo stalno na putu.

Bili su senzacija na prošlogodišnjem Bijenalu igre u Veneciji. Selektorka ovog festivala predložila ih je Aji Jung, pa smo tako dobili priliku da ih vidimo i u Beogradu.

Na pitanje  šta znači njihovo ime, Lučano Roso je odgovorio – malo crveno pile.

Lučano je obrazovan u pet stilova igre i zvezda Argentine. Radio je kao igrač i koreograf na filmu, u pozorištu i na TV od 2006. do 2009. godine bio je pedagog scenskih eksperimenata u Domu kulture u San Fernandu.

Alfonso Baron je glumac, igrač i  fizički  performer. On je bivši bokser, koji je postao igrač i takodje zvezda Argentine. Trenutno je na turneji sa grupom Un pojo rojo po Americi, Aziji,Evropi i Okeaniji.

Svetski kritičari kažu da je ovo najbolja od najboljih fizičkih komedija. Zanimljiv spoj umetničke igre, sporta i seksualnosti provokacija, poziv  da se smejemo sebi i istovremeno da  same sebe u potpunosti prihvatimo.

Sutra uveče, u Beogradskom dramskom pozorištu u 20 časova će naša publika  videti predstavu. Režiser je Hermes Gaido, a traje jedan sat. Normalno, maske su obavezne.