IVICA DAČIĆ RAZGOVARAO SA KOLEGOM IZ BIH IGOROM CRNADAKOM

IVICA DAČIĆ RAZGOVARAO SA KOLEGOM IZ BIH IGOROM CRNADAKOM

14/04/2015 Off By
IGOR CRNADAK, IVICA DACICDAČIĆ JE REKAO DA JE EKONOMSKA SARADNJA SRBIJE I BIH DOBRA I NAJAVIO DA ĆE 21. APRILA PREMIJERI ZAPADNOG BALKANA PREDSTAVITI ZAJEDNIČKE PROJEKTE U BRISELU. ON JE, TAKOĐE, NAJAVIO DA ĆE 28. I 29. APRILA BORAVITI U ZVANIČNOJ POSETI BIH, KAO PREDSEDAVAJUĆI OEBS, ISTAKAVŠI DA JE EVROPSKA BUDUĆNOST ZEMALJA REGIONA SMIRUJUĆI FAKTOR SVIH TENZIJA PROTEKLIH GODINA

Ranka Čičak

«SRBIJI i Bosni i Hercegovini (BiH) je mesto u Evropskoj uniji (EU) i to bi veoma doprinelo stabilnosti celog regiona», izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posle sastanka u Beogradu sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnadakom. Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da Srbija, BiH smatra jednim od najvažnijih partnera i raduje se njenom napretku u evropskim integracijama i za njenu budućnost podržava sve što se dogovore entiteti i narodi u BiH.
– Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma ima poseban interes za stabilnost BiH, rekao je on. Prema njegovim rečima, ima i otvorenih pitanja iz prošlosti dve zemlje, koje bi trebalo rešavati u dijalogu i gledati u budućnost.
Dačić je rekao da je ekonomska saradnja Srbije i BiH dobra i najavio da će 21. aprila premijeri Zapadnog Balkana predstaviti zajedničke projekte u Briselu. On je, takođe, najavio da će 28. i 29. aprila boraviti u zvaničnoj poseti BiH, kao predsedavajući OEBS, istakavši da je evropska budućnost zemalja regiona smirujući faktor svih tenzija proteklih godina.
Crnadak, koji je u Beogradu u prvoj poseti kao novi šef diplomatije, izjavio je da će se sutra sastati sa ministarkom inostranih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić u težnji da u trouglu Srbija – BiH – Hrvatska budu sve bolji odnosi, kao temelj dugoročne stabilnosti i razvoja ovog dela Evrope.
Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi BiH i Srbije su dobri, a da mu je cilj da do kraja mandata bude najbolja moguća. Posebno važno pitanje je ekonomija, a Srbija je jedan od najvažnijih investitora u BiH, naglasio je on, 18 odsto svih ulaganja dolazi iz Srbije, 10 odsto kompletnog izvoza BiH ide u Srbiju i 10 odsto je našeg uvoza iz Srbije, naveo je Crnadak. On je napomenuo da Srbija ima nameru da nastavi dobre odnose i sa Republikom Srpskom (RS) prema Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama.
Mi to apsolutno podržavamo, isto kao i nameru Srbije da proširi saradnju sa Federacijom BiH, rekao je Crnadak. Ovi odnosi, posebno emocija koja postoji između naroda u RS i naroda u Srbiji, treba da bude u funkciji daljeg poboljšanja odnosa između dve zemlje, a ne bilo kakva prepreka, zaključio je. Na pitanje o rezoluciji o samostalnosti RS, koju je najavio predsednik RS Milorad Dodik, Crnadak je rekao da nije video taj dokument i da će sačekati sa ocenom dok ga ne pročita. Upitan o članstvu BiH u NATO, on je rekao da u BiH ne postoji saglasnost o tome, jer iz RS dolazi stav, koji je direktno vezan za poziciju Srbije prema NATO. Političari iz RS takav scenario vide kao razdvajanje srpskog naroda, što ne bi vodilo ka stabilnosti, a do 2008. bila je sasvim druga situacija i u Srbiji i u BiH, a potom je došlo do zaokreta u Beogradu i to se prenelo na RS i reflektovalo kroz mehanizme odlučivanja na stav BiH, koji se skoro neće promeniti, izjavio je on. Crnadak je istakao da BiH 19. maja preuzima predsedavanje Savetom Evrope i ukazao na veliki značaj da, uz predsedavanje Srbije OEBS, dve zemlje, zajedničke ratne prošlosti sada vode te dve veoma važne organizacije.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom spekulacija o dodatnim uslovima nekih članica EU za otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu u Uniji, da “tu praksu Srbija više ne prihvata” jer je ispunila sve obaveze koje je preuzela. “Tu praksu Srbija više ne prihvata. Sve obaveze smo ispunili i ne dozvoljavamo da se bilo ko igra sa nama”, kazao je Dačić. Podsetivši da je uslov za otvaranje pregovora o članstvu u EU puna implementacija Briselskog sporazuma, a da se naknadno javljaju “pokretni ciljevi”, poput dodatnih uslova koje traži nemački parlament, on je rekao da je Srbija o tome razgovarala i sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.
“To je bila jedna od tema razgovora sa Mogerinijevom. Taj razgovor nije bio prijatan, jer je bio veoma otvoren, razgovor je vodio premijer (Aleksandar Vučić), ja sam bio sa njim”, kazao je Dačić. Sa jedne strane se “Mogerini slaže da je Srbija ispunila uslove, a sa druge strane imamo dodatne tačke”, kazao je Dačić i dodao da su to dodatni uslovi koji idu van Briselskog sporazuma. Uvodjenje dodatnih zahteva “nije ništa novo” i ta “praksa već postoji”, kazao je šef srpske diplomatije i dodao da: “Bez obzira na to, mi smatramo da naš put vodi u EU, moramo da prolazimo kroz sve to, ali nemojmo da aplaudiramo svemu tome, sami”.<


POLITIKA

 

594807_aleksandaKONFERENCIJA ZA MEDIJE ALEKSANDRA VUČIĆA: NEMA POLITIKE U HELIKOPTERSKOJ NESREĆI

ZAKAZAO SAM OVU KONFERENCIJU ZATO ŠTO JE SINOĆ OBJAVLJEN IZVEŠTAJ NA KOME STE VI TOLIKO INSISTIRALI. LIČNO SAM

 

dacic34KONFERENCIJA ZA MEDIJE IVICE DAČIĆA: NE PITAJTE ME VIŠE IDEMO LI U NATO

PROŠLOG MESECA U BEOGRADU SU BILI MINISTRI SPOLJNIH POSLOVA BUGARSKE, PORTUGALIJE I ITALIJE. SVI SU ONI SRBIJI ODALI

 

 

DVA PREMIJERABRATISLAVA: VUČIĆ SE SASTAO SA FICOM

  SLOVAČKA, KOJA U OVOJ GODINI IMA RAST OD 4 POSTO I FISKALNI DEFICIT ISPOD TRI POSTO, PREDSTAVLJA

 

 

 

zastavaSAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPLJNIH POSLOVA: SRBIJA OPREDELJENA ZA RAZVOJ DOBROSUSEDSKIH ODNOSA U REGIONU

NADLEŽNI ORGANI REPUBLIKE SRBIJE ODMAH SU PREDUZELI ODGOVARAJUĆE MERE U SKLADU SA KRIVIČNIM ZAKONOM REPUBLIKE SRBIJE POVODOM INCIDENTA