Sutra isplata još jednog minimalca

Sutra isplata još jednog minimalca

07/09/2020 Off By BERB

Ministar finansija, Siniša Mali, najavio je za sutra isplatu 60 posto od minimalne zarade u iznosu od 18.000 dinara, dok će 120 odsto od minimalne zarade za novoosnovana preduzeća biti  isplaćeno 21. septembra:

  • Za ovu tranšu obezbeđeno je 18,4 milijarde dinara. Svi zaposleni kod preduzetnika u srednjim i malim preduzećima, njih 1.018.630, dobiće od države 60 posto minimalne zarade, odnosno po 18.000 dinara. Reč je o 234.634 firmi. To je poslednja, peta minimalna zarada koju Vlada  uplaćuje na namenske  račune preduzeća koja koriste  pomoć. Ukupan paket ekonomskih mera namenjen građanima i privredi težak je oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP.

Mali tvrdi da  su ove mere sačuvale desetine hiljada radnih mesta u Srbiji. Kaže da je najvažnije što plate u javnom sektoru neće biti smanjene, a penzije će se povećati iduće godine:

  • Ne znam da li građani shvataju koliko je važno otvaranje kancelarije Razvojne finansijske korporacije u Srbiji. To će biti snažan signal investitorima da smo mi bezbedna zemlja za ulaganja. Krenuće povoljni krediti malim i srednjim preduzećima i podrška investicionim projektima privatnog sektora.