Narodno pozorište započelo 152. sezonu

Narodno pozorište započelo 152. sezonu

30/08/2020 Off By BERB

Olivera Živković

 

Narodno pozorište u Beogradu podiglo je zavesu i započelo novu 152. sezonu, ovoga puta, po prvi put u svojoj istoriji, programom ispred pozorišta.

Umetnici su se publici obratili sa balkona i ispred glavnog ulaza u Narodno pozorište. Učestovala su sva tri umetnička ansambla a specijalni gosti su bili naša proslavljena džez pevačica Sofija Knežević, koja trenutno živi i radi u Njujorku i džez muzičar Eliot Lejson, takođe iz Njujorka.

Epidemija virusa korona je zatvorila pozorišne sale još u martu, umetničke kuće su se ućutale, predstave su mogle neko izvesno vreme da se gledaju preko internet, ali to svakako nije moglo da da onu potpunu pozorišnu iluziju koja je čar ove umetnosti. Vest od pre nekoliko dana , kada je Krizni štab objavio da će pozorišta uskoro početi sa radom, ko grom je odjeknula u čitavom regionu, na radost svih poklonika ove umetnosti.

Narodno pozorište je svojim poklonicima, pre nego što uđu u sale, poklonilo jedan poseban vid otvaranja sezone i poziva publici da se vrate u pozorište. Bio je to događaj za pamćenje, pod vedrim nebom tople avgustovske večeri, doajenka srpskog glumišta Radmila Živković je govorila tekst o nastnku teatra u Srbiji i podigla zavesu, a sledili su je mlade kolege Suzana Lukić, Bogdran Bogdanović i Nemanja Stamatović. Večeras su se u centru Beograda mogle čuti arije prvaka Opere Jadranke Jovanović, Janka Sinadinovića i mlade Evgenije Jeremić uz klavirsku pratnju Srđana Jarakovića. Solistkinje Baleta ( Milica Jević Drndarević, Tatijana Tatić, Olga Olćan, Silvija Džunja, Ljupka Stamenovski , Ana Ivančević i Teodora Spasić) su plesale na koreografiju Dejana Kolarova, a pratila ih je Irina Skorikova na violončelu. Slušali smo Piacolu, Pućinija, Dvoržaka, Kamija Sen Sansa …

Gosti iz Njujorka Sofija Knežević i Eliot Lejson stvorili su nam doživljaj kao da smo u tom gradu.

 

Na radost velikog broja gledalaca, uz sve mere zaštite i mogućnost da se održava distanca, poštujući sva pravila odgovornog ponašanja, večeras je publika uživala na Tgu Republike. Bilo je ovo jedno posebno veče koje je nagovestilo mnoge lepe događaje koje nam u ovoj sezoni pripremaju u Narodnom pozorištu.