Korona i kultura

Korona i kultura

27/08/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Ambasador Belgije, Adam Kunrad, dao je danas na konferenciji za novinare Beogradskog festivala igre, najbolju procenu kulturnog trenutka:

  • Ambasada Belgije i Beogradski festival igre dugo sarađuju. To vam je kao brak – i u dobrim i u lošim vremenima treba ostati zajedno. A sada prolazimo kroz teška vremena. U ime čitave diplomatske zajednice želim da kažem da smo uz BFI i u ovim teškim trenucima. Odgovorni smo za način finansiranja rada, posebno u kulturnom sektoru. U Belgiji 80.000 ljudi  živi od rada u kulturnom sektoru. Danas je njihova egzistencija dovedena u pitanje. I u Srbiji treba pomoći onima koji nam prikazuju lepotu. Treba pomoći i Beogradskom festivalu igre. Ja sam  zahvalan  Festivalu i Aji Jung što je belgijska trupa uvrštena u  festival.

Hoće li naši finansijeri kulture ćuti poziv za pomoć Festivalu igre, koji je uputio belgijski ambasador  u ime celog diplomatskog  kora u Beogradu? Kao i do sada,  ministar kulture, Vladan Vukosavljević , se pravi gluv. On je za pomoć BFI dodelio 1 milion i sto hiljada dinara, iako mu je traženo bar 1o miliona, jer je Festival već sada u minusu od 25 miliona dinara. U istom trenutku kada je ovako škrtario prema BFI, BITEFu je dao 6 puta više. Zli jezici tvrde da ga za direktora ove kulturne manifestacije vezuje zajednička mržnja prema sadašnjoj srpskoj vlasti.

Prošle godine BITEF je održao veče posvećeno Borki Pavičević, pa i samu Borku nadmašio u klevetanju predsednika države. To sve u ime kulture i umetnosti. Da li Vukosavljević  za ovakve političke smicalice daje pare BITEFu?

Što se pomoći od grada Beograda tiče, ni tu nema mnogo nade. Napravljen je  fond za saniranje šteta koje je kulturi nanela korona. Uspeo  je da pripremi stadion Tašmajdan za predstave pozorišta, ali je Fond naglo ukinut, a novac je prebačen u CEBEF centar. Sada mu se gubi trag.

Direktorka festivala, Aja Jung, danas je zahvalila na pomoći svim  sponzorima i ambasadama, koji je nesebično podržavaju. Na KZN nije bilo nikoga od srpskih zvaničnika. Aja se nada da će bar neke predstave posetiti Ana Brnabić i Aleksandar Vučić. Oni su prema BFI do sada  pokazali najviše  pažnje.