Republika Srpska samo po Dejtonu

Republika Srpska samo po Dejtonu

26/08/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Posle današnjeg sastanka sa rukovodiocima Republike Srpske i članom predsedništva BiH, Miloradom Dodikom, predsednik Vučić rekao je novinarima  da će uraditi sve za jedinstvo Srba s jedne i druge strane Drine, pomoći Srbima s one strane, ali će  to raditi isključivo poštujući Dejtonski sporazum. Ponovio je izjavu od pre nekoliko dana, da  će u Vašingtonu biti razgovora  o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine, a da niko nije tražio da se razgovara o Republici Srpskoj.

Ipak, saradnja Srbije sa Srpskom će se nastaviti još intenzivnije u ekonomiji, kulturi i obrazovanju. Uspostaviće  se zajednički praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Obeležavaće se 15. septembra u znak sećanja na proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Do kraja godine će Srbija poslati RS dodatnu  finansijsku  podršku. Zainteresovana je i da postane vlasnik  aerodroma u Trebinju. Vučić je najavio da će prvi avion sa tog aerodroma  poleteti do marta 2022. godine. Razmišlja i o renoviranju aerodroma u Banjaluci, izgradnji zajedničke industrijske zone u pograničnom delu Srbije sa RS, izgradnji 17 kilometara autoputa do te zone, u regionu oba Zvornika, Bratunca, Sremske Rače i Bijeljine. Gradiće se i zajednički spomen kompleks Donja Gradina, da se ne zaborave ustaški zločini.

Vučić nije propustio da se izjada  zbog  teških napada na njega:

  • Nisam izdajnik, a ako hoćete bajke o Kosovu, izaberite drugog. Narod nije svestan koliko je Srbija u teškoj situaciji u vezi s Kosovom . Ljudi ne razumeju, ili se prave da ne razumeju šta se dogodilo 1999. godine i 2008. i varaju se ako misle da takve svari mogu da prođu bez posledica. Godine 1999. proglašena je delimična kapitulacija, a 2008., na proglašavanje nezavisnosti  Kosova se loše reagovalo. Mi smo uspeli da vratimo na dnevni red temu Kosova, iako znamo da je država Srbija u bezizlaznoj situaciji. Shvatite da o tome postoje dvostruki aršini i da za Srbe pravde nema. Ali, sada ne treba kukati. Nismo bili cvećke i platićemo za to. A onima  koji kažu da bi odbili sve ponude o Kosovu, poručujem da odu da žive samo 3 dana u Kačaniku, pa da mi  posle  jave kako su se proveli.

Na pitanja o  problemima u Crnoj Gori, srpski predsednik je kratko odgovorio  da se tamo nećemo mešati, ali ćemo održavati odnose  s našim narodom u toj zemlji.

O špekulacijama da Vučić i Dodik žele  kosovsko pitanje iskoristiti kako bi Republiku Srpsku ujedinili  sa Srbijom, Milorad Dodik   je kratko rekao:

  • Ne postoji tajni dogovor sa Vučićem o otcepljenju Republike Srpske. Ja sam ga samo pitao zašto neki imaju pravo da se otcepe, a drugi ne?

 

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll