Pozorišta u vreme korone

Pozorišta u vreme korone

22/08/2020 Off By BERB

Piše Olivera Živković, PR menadžer Narodnog pozorišta u Beogradu

 

Vest da će od ponedeljka, 24. avgusta,  početi da rade pozorišta i bioskopi, posebno je obradovala glumce i umetnike koji rade u ovim institucijama.

Kultura se borila za opstanak u ovim teškim vremenima, kada se ceo svet trudi da suzbije nevidljivi virus, ovu strašnu zarazu, epidemiju kakvu ne pamti novija istorija.

Pozorišta i bioskopi ne rade od 18. marta, kada je uvedeno vanredno stanje u Republici Srbiji. Otkazani su mnogi festivali i kulturni događaji koji podrazumevaju okupljanje veće grupe ljudi.

Na samom početku epidemije, pozorišni radnici su ponudili publici snimke svojih predstava on line,preko interneta, a to je publika  s oduševljenjem prihvatila.

Narodno pozorište u Beogradu je prvo započelo prikazivanje on line i za tri i po meseca prikazalo 110 predstava, koje je pratilo  preko 300.000 gledalaca. Bile su tu predstave drame, opere,  baleta, snimci starih predstava, ali i komadi sa aktuelnog repertoara. To je bilo jedno lepo iskustvo. Bili smo u stalnoj komunikaciji sa publikom preko interneta, maksimalno joj izlazili u susret, prikazivali predstave iz arhiva, reprizirali ono što je publika želela, prisećali se velikih umetnika Narodnog pozorišta, koji nisu više među nama. Predstave su gledane u svim delovima sveta – Kanadi, SAD, Švedskoj, Australiji.

Prikazivanje on line ipak nije  pozorište.  Pravo pozorište je u sali. Ali, za ovo vreme korone  mnogo je značilo. Iskustvo je pokazalo da publici nedostaje pozorište, da joj nedostaje umetnost. Ideja čelnika Skupštine grada Beograda da organizuje reviju pozorišnih predstava na Tašmajdanu , gde bi nastupila sva pozorišta iz Beograda, privatne produkcije i gosti iz Novog sada, bila je dobra. Sve karte za prvu predstavu Mama mia, pozorišta na Terazijama, rasprodate su za jedan dan.

Na stadionu Tašmajdan  su postojali uslovi. To je otvorena scena sa 10.000 mesta. Pozorišta su prodavala 500 do 1.000 karata. Mogla je da se organizuje distanca u publici. Na žalost, bolest je počela da hara, broj obolelih je naglo rastao i čitava manifestacija je morala da se otkaže.

Sada, kada broj obolelih pada, Krizni štab je doneo odluku da dozvoli rad pozorištima i bioskopima. U nagoveštaju je interesantna kulturna jesen u Beogradu i celoj Srbiji. Mnogi festivali u unutrašnjosti, koji su otkazani zbog korone, verovatno  će biti održani. BITEF neće u punom izdanju, jer je međunarodni i nemoguće je organizovati dolazak gostiju iz raznih područja, od kojih su neka rizična.

Pozorišta će raditi po svim preporukama  Kriznog štaba, pridržavaće se pravila, počev od broja prodatih karata, preko držanja maski i merenja temperature svima pri ulasku u salu. Mnogi umetnici su radili u vreme korone, tako da su već spremne  premijere u Narodnom pozorištu, Ateljeu 212…Još uvek nisu isplanirani svi događaji, ali i to će biti uskoro. Koliko ćemo uspeti da se prilagodimo koroni, vreme će pokazati.