Sveta Sofija u Beogradu

Sveta Sofija u Beogradu

20/08/2020 Off By BERB

U trenutku kada hrišćani  žale  što je nekadašnji najveći pravoslavni hram, Sveta Sofija, koja je neko vreme bila muzej ,pretvorena ovog meseca u džamiju, iz Beograda stiže utešna vest – hram Svetog Save, koji već spada među tri najveća na svetu, biće dovršen do kraja oktobra i zameniti Svetu Sofiju.

Tako je, obilazeći sa svojim omiljenim patrijarhom Irinejem  hram na Vračaru, izjavio danas predsednik  Aleksandar Vučić:

  • Hram Svetog Save će biti kao Sveta Sofija. Vernici iz celog sveta dolaziće ovamo, u svoj hram. Gradi se više od 100 godina, a u poslednje vreme smo najviše novca uložili – 43 miliona evra, više nego u proteklih 50 godina. Ponosan sam što se ovo završava dok sam ja predsednik i jedva čekam da nas napadnu zbog toga. Ovo će biti jedna od najvažnijih kulturnih destinacija.

Vučić je zahvalio Putinu i Gazpromu na 10 i po miliona evra donacije hramu i rekao da će pozvati ruskog predsednika na otvaranje u oktobru.

Pitanja novinara  nije bilo.

Ipak, danas nije propuštena prilika da predsednik na svom omiljenom PINKU napadne neomiljenu opoziciju i ponovo pomene Đilasa i Šolaka.

 

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll