Kome pare iz EU?

Kome pare iz EU?

18/08/2020 Off By BERB

Ministarka za evropske integracije i nacionalni  IPA koordinator, Jadranka Joksimović  poslala je Evropi naš predlog  za pomoć u okviru  Investicionog  projekta za Zapadni Balkan. U 24. Rundi za tehničku pomoć u izradi dokumentacije, predloženi  su projekti  iz oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine i socijalne infrastrukture u iznosu od 21 miliona evra. Jedan deo ovih projekata kandidovan je za sredstva iz IPA III za 2021. i 2022. godinu.

Ministarka kaže da se prioritet daje onima koji su važni  za infrastrukturu i investicije u različitim delovima  Srbije i pomažu njeno povezivanje sa susednim  tržištima. U oblastI transporta  pomoć mogu očekivati modernizacija železničkih deonica Stalać-Kraljevo-Rudnica i Doljevac-Merdare, kao i nastavak izgradnje autoputa Niš- Merdare. Autoput Niš-Merdare, kao deo osnovne transpotne mreže EU, imaće isti rang na mapama EU kao i Koridor 10.

Iz oblasti energetike pomoć  će dobiti projekti obnovljivih izvora energije, kao što je vetar, biomasa, solarna energija. Iz oblasti životne sredine, za pomoć je predložena izgradnja postrojenja otpadnih voda u Batajnici. Ovaj će projekat poboljšati život  113 hiljada ljudi iz Surčina, Zemuna i okolnih sela, a izgradnja će početi krajem iduće godine. U oblasti socijalne infrastrukture novac će dobiti projekat koji se odnosi na izgradnju novih univerziteta  i instituta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Čačku.

Zvaničnu  odluku o tome koji će predlozi biti podržani, donosi Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni  Balkan u decembru ove godine.

 

Foto: MEI