NE PALI STRNJIKU

NE PALI STRNJIKU

17/08/2020 Off By BERB

U Sremskoj Mitrovici danas je počela prva od 5 radionica u kojima će ove nedelje biti objašnjavano seljacima koliko je opasno paliti  strnjiku.  Akcija je nazvana Ne pali strnjiku i  onima koji su do sada palili će biti pokazana bolja rešenja kako da se iskoriste ostaci žetve.

Ministarstvo zaštite životne sredine organizovalo je ovu akciju zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom unutrašnjih poslova,  uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu GEF i programa UM za razvoj UNDP.

Našim  je zakonima već   zabranjeno i strogo kažnjivo  paljenje strnjike,ali seljaci ne haju za to. Zapale, pa pobegnu. Prošle  godine u Srbiji je bilo više od 19.000 požara. Zbog paljenja na njivama stradali su i susedni vinogradi, šume i voćnjaci. Izgubilo je život 14 ljudi, povređeno 40, a spaseno samo troje. Ne samo što je uništen kvalitet  zemljišta na kojem je paljeno, već su požari  ugrozili lovnu divljač i devastirali zaštićena  područja sa retkim životinjskim  vrstama.

 

Foto: Udruženje Dobanovci – Moje mesto