Savski trg po ukusu predsednika

Savski trg po ukusu predsednika

11/08/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

U jeku kritika na račun Savskog trga i spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, predsednik Vučić odlučio je danas da poseti ovo mesto i kaže javnosti šta on misli o tome:

  • Biće to najveći trg ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope, sa mnogo zelenila i velelepnim spomenikom osnivaču srpske države, Stefanu Nemanji. To je 32.000 kvadrata , od čega 20.000 čistog prostora. Sumnjam da će ikome od opozicije pasti na pamet da ovde pravi demonstracije, jer ne postoji  šansa da trg popune, pa se vidi koliko ih je malo. Najveći deo radova je već gotov, spoljašnost zgrade bivše železničke stanice je u  novom ruhu, tramvaji saobraćaju na pravcu Nemanjina- Karađorđeva,  a već su vidljivi obrisi novog modernog trga, za koji kažu da će biti centar prestonice.

Na ovom događaju nije bilo mnogo novinara, jer je poziv redakcijama stigao nešto pre 11 sati, a već u 12,30 je trebalo da se bude na trgu. Ipak, tu su bili novinari onih redakcija koje postavljaju  od njih očekivana pitanja. Tako smo čuli šta predsednik misli o udruživanju opozicije:

  • Sloboda okupljanja u Srbiji je sveta. Slobodna smo zemlja u kojoj svako ima prava da formira političku stranku, da kupuje političke stranke, da se udružuje, objedinjuje. Ali, trenutno se ujedinjuju oni koji ni jedan glavni odbor ne mogu da zakažu, a da se ne potuku, niti mogu stranku da naprave, a da je ne kupe.

Na pitanje novinara hoće li ponovo biti  raskopavan  Trg Republike, kako bi se stavile šine za tramvaj između Kalemegdana i Slavije, Vučić  odgovara da za to ne vidi nikakav  racionalni razlog:

  • Možda u gradu misle drukčije, pa bih voleo da mi to objasne. Mislim i  da nam nikakvo sečenje šuma na Košutnjaku nije potrebno.

Na pitanje o  nabavci sistema FK3 iz Kine i hoće li to ugroziti interese SAD, Vučić  kaže da taj sistem nije na spisku za sankcije američkog ministarstva:

  • Nismo kupili taj sistem, a razmišljali smo. Videćemo i koliko novaca imamo. Jedan deo tajkunskih medija pod kontrolom  tajkunskih  političara vodi kampanju protiv  vojne  industrije Srbije. Sve to rade da bi Bugari uzeli deo tržišta, da bi posle kukali kako Krušik nema posla. Koja je, prema njihovom mišljenju, zemlja kojoj mi smemo da prodajemo oružje? Mi se striktno držimo propisa kome izvozimo i ko je krajnji   U odbrambenoj industriji radi 17.000 ljudi, a moj je zadatak da  pravim još snažniju vojsku. Naša je vojska danas  10 puta jača nego što je bila pre osam godina, a ja još uvek nisam zadovoljan.

Predsednik je odgovorio i na pitanje hoćemo li kupiti tek registrovanu  rusku vakcinu:

  • Srpski stručni timovi treba da ocene bezbednost ruske vakcine.

Odgovarao je i na primedbe da  nosi najskuplje sakoe i džempere. Tako smo doznali da predsednikov džemper ne košta više od 50 eura i da on živi veoma  skromno, bez  bahaćenja:

  • Moja imovina, a i imovina cele moje porodice je ista, ili čak manja nego pre dolaska na vlast. To želim da dokažem. Kako je  Zakon o poreklu imovine donesen, molim  da moja imovina bude ispitana među prvih deset građana. A o bahaćenju  u našem društvu da i ne pričam. Svako ko ima i malo  mogućnosti, vozi se u koloni, sa pratiocima i rotacijama. Ja rotacije upotrebljavam samo kada dolaze važni gosti. Nikada ih ne koristim, a putujem samo jednim automobilom, bez kolone.

Na pitanja o imenima  budućih funkcionera Skupštine i  Vlade, ponovo  nije bilo odgovora. Sledeće nedelje ide novi krug razgovora s političkim partijama, sastaće se i Glavni odbor SNS, pa tek onda može biti govora o novim funkcionerima. Jedino što se sada zna je da će u vlasti biti više žena nego do sada.

 

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll