Ne želim da legitimišem Oluju

Ne želim da legitimišem Oluju

07/08/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Danas  je na konferenciji za novinare predsednik Srbije ponovo hvalio privredne uspehe naše zemlje i uspešnu borbu protiv korone:

  • Srbija će u prvoj polovini godine po privrednom rastu biti prva ili druga u Evropi. Država  veoma pomaže privedu. Njen najnoviji paket pomoći, zajedno sa današnjom isplatom  60 posto minimalne zarade, će biti 5,8 milijardi evra, a to je 12 posto BDP. Ni jedna zemlja nije u koroni toliko pomogla svojim radnicima. Novaca ima i za zdravstvo. Za 4 dana kreće izgradnja i obnova 4 bolnice u Vranju, Pirotu, Kikindi  i Ćupriji. Dovršava se renoviranje Infektivne klinike u Beogradu, a rade se i bolnice u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Prokuplju i Loznici. U ponedeljak počinje izgradnja  kovid  bolnice u Kruševcu. Srbija je, proporcionalno svojoj snazi, najviše uložila u saniranje  posledica epidemije

Predsednik je  za iduću nedelju najavio drugi krug razgovora o novoj vladi, a zatim  još jedne konsultacije, kako bi vlada bila konstituisana do sledećeg meseca.

O vrućoj temi oko proslave  Oluje uz prisustvo srpskog predstavnika , kaže da su to Hrvati dogovorili sa Miloševićem, a Pupovac  ga je o svemu obavestio kada je odluka bila već donesena. Ne podržava tu odluku , a to je rekao i Pupovcu. Među preostalim Srbima u Hrvatskoj vlada strah:

  • Oluja je bila etničko čišćenje i ne pada mi na pamet da učestvujem u njenom legitimisanju. Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, ali pomirenje ne sme biti zasnovano na poniženju.

Nastavak razgovora s Prištinom očekuje 7. Septembra,  kaže da će insistirati na osnivanju Zajednice srpskih opština.

Konferencija je bila veoma posećena. Služba za informisanje  vodila je računa da omiljena novinarka PINKa, koju kolege ne vole zbog privilegija u Predsedništvu, poslednja dobije mikrofon. Ali, među onima koji nisu dobili mikrofon, ponovo je došlo do nemira. Čeda Rajačić, novinar portala o vojci, poznat po tome što ga ministar vojni iz prošle vlasti šalje da provocira  Vučića, da ga kleveće i vređa, ustao je i zaurlao tražeći reč. Mahao je rukama i ometao snimatelje, koji su tražili da ga  obezbeđenje izbaci.  Nastala je gužva,  službenica iz informacija, Kristina Radović, poznata po grubom ponašaju prema novinarima koji nisu u milosti,došla je do Čede i smirivala ga. U tom trenutku je Vučić elegantno tražio  da se Čedi da mikrofon:

  • Eto, ja ću da pričekam, ne želim da se priča kako nekima  ne dajemo da pitaju.

Kada je Čeda došao do mikrofona, počela je njegova  paljba uvreda. Optužio je vlasti da obmanjuju strane investitore i  neracionalno koriste dobijeni novac. Zatim  je Vulina nazvao prevarantom, koji manipuliše  stanovima izgrađenim za vojsku:

  • I Vi ste mu, predsedniče, rekli – ne zajebavaj, daj ljudima te stanove.

U tom trenutku Radovićka je pokušala da Čedi otme mikrofon, ali  je intervenisao Vučić:

  • Pustite čoveka, odlična su mu pitanja. Ne mogu da se setim kada sam ja upotrebio tako proste reči.  Ne branim se. Možda i jesam, misleći da su kamere  isključene. Tražiću snimak tog sastanka i o svemu ću Vas  obavestiti i izviniti se ako sam kriv. Dobićete odgovor već za dva do tri dana, kada se sledeći put vidimo.

 

 

Foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll