Nova Kovid bolnica u decembru

Nova Kovid bolnica u decembru

01/08/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Predsednik Srbije,  Aleksandar Vučić i ministri Aleksandar Vulin i Zlatibor Lončar položili su danas kamen temeljac za novu kovid bolnicu na Batajničkom drumu, u vojnom kompleksu Zemun  ekonomija. Bolnica će biti gotova do decembra i opremljena na najmoderniji način.

Za predsednika Vučića, koji je naciji  još  juče obelodanio najveće uspehe u našoj privredi, bila je ovo prilika da se ponovo pohvali:

  • Danas su prihodi za jul u budžetu neočekivano viši od najboljih projekcija koje je imala Srbija je u drugom kvartalu  ove godine druga u Evropi po stopi rasta BDP. Penzije i plate su  sigurne i neće biti smanjivanja. U  julu smo imali bolji  porez na dobit nego što smo očekivali i  i odličan priliv novca preko PDV i akciza.  Ide nam na ruku i to što veliki broj stranih kompanija  seli svoje pogone u Srbiju. Mi smo im blizu, imamo vrednu i kvalifikovanu radnu snagu, dobre puteve i mere stimulacije kakve im ni jedna druga zemlja ne može da ponudi.

O pripremi kosovskog  Zakona  o vrednostima  Oslobodilačke vojske kosova, Vučić kaže da je to vra-ćanje  verbalnog delikta koji je imala bivša Jugoslavija i da tako žele da sve Srbe koji ne misle kao Albanci, oteraju u zatvor.

Kao i juče, postavljeno je novinarsko pitanje –  kako predsednik komentariše  odlazak srpskog predstavnika na proslavu Oluje u Knin?  Ponovo je njegov odgovor bio nejasan, pomirljiv i neutralan:

  • Ne mogu da podržim srpsko prisustvo a proslavi Oluje, ali su možda njihovi argumenti jači, iako ja za sada to ne vidim. O tome ne želim da kažem ni jednu težu reč.

Na provokativno pitanje hoće li Uprava za prihode  proveriti sve, pa i Aleksandra Vulina, Vučić je ponovio jučerašnji odgovor da niko nije iznad zakona  i da očekuje da se provere prihodi  svih, kako ministara i premijera, tako i onih koji imaju apartmane u Londonu i račune u Cirihu i drugim poreskim rajevima:

  • Ja želim da budem među prvih 10 građana kojima će se proveriti imovina po novom Zakonu o poreklu imovine.

Nešto slično rekao je  predsednik prošlog leta, odgovarajući na moje pitanje.

Pitala sam – Pošto ste Vi prvi posleratni funkcioner koji je javno pohvalio  delo predsednika Vlade bivše Jugoslavije, Milana Stojadinovića, zanima me da li želite da uđete u istoriju kao čovek koji je najviše uradio za svoju zemlju, a ništa nije zaradio, kao Stojadinović.

Odgovorio je:  Stojadinović je veliki i častan čovek i prirodno je da želim da budem kao on. Videćete to. Evo, kada  početkom sledeće godine bude usvojen Zakon o poreklu imovine, tražiću da se prvo  proveri moja imovina.

 

 

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll