Zašto Kinezi ne plaćaju struju?

Zašto Kinezi ne plaćaju struju?

28/07/2020 Off By BERB

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita zašto se stranim investitorima, a naročito Kinezima tolerišu veliki dugovi za struju? U saopštenju koje je potpisao Bojan Kostreš, kaže se da naša država ne vodi računa o svojim ekonomskim interesima i dopušta  ogromne  dugove kompanijama koje dolaze iz bogatijih zemalja:

  • Najveći je dužnik Železara Smederevo u vlasništvu kineske kompanije Hesteel group, koja nije  uplatila 4,7 milijardi dinara za potrošenu struju, a kineska kompanija Serbia  Zijin  Bor Coper duguje 871 milion dinara. U isto vreme EPS  isključuje struju srpskim kompanijama, a i građanima koji su dužni mnogo manje. EPS je objavio spisak 2O najvećih dužnika, od kojih treba naplatiti 19 milijardi dinara. Liga socijaldemokrata Vojvodine se nada da taj spisak neće ostati samo mrtvo slovo na papiru i da će se dugovanja naplatiti.

Nekoliko sati posle ovog saopštenja, redakcijama je stigao demant EPS-a koji tvrdi da su kineske kompanije preuzele dug starih vlasnika firmi koje su preuzele i struju plaćaju prema reprogramu.

 

 

Foto: LSV