Čuvamo naše nebo

Čuvamo naše nebo

26/07/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić obišao je danas Petnaesti tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u  kasarni Boško Pavkovljević  Pinki u Sremskoj Mitrovici. Zajedno s ministrom odbrane, Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba, generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao je vežbi tenkovske čete, vatrenog voda višecevnih lansera raketa 128 milimetaraM77 Oganj, artiljerijske baterije sistema Oganj .

Posle vežbe, novinarima je rekao da će Srbija i dalje ulagati u svoju vojsku:

  • Krenuli smo u nabavku lovačkih aviona. Srbija je odlučila da sama bude gospodar svog neba i da ga sama čuva. Želimo da sačuvamo vojnu neutralnost, da budemo svoj na svome i da uvek garantujemo stabilnost i mir.

Novinarima koji su pitali o drugom kontigentu oklopnih vozila, koji je iz SAD stigao na Kosovo, rekao je da naše bezbednosne službe to znaju i kontrolišu.

Opozicione novinare zanimalo je  hoće li reagovati na peticiju protiv Kriznog štaba, koju je potpisalo već 2600 lekara i građana. Dobili su odgovor da svako može da pravi peticije i da on može da za peticiju podrške Kriznom štabu prikupi i više od 3 miliona potpisa, ali neće.

Slično je predsednik ocenio i opoziciju:

  • Nemojte stalno da pretite puškama i vešalima i da govorite da to režim izaziva. Pobedite prvo na izborima! Ne koristite zarazne bolesti kao saradnika u političkim obračunima.

O odnosima s Prištinom bio je  jasan – ako oni nastave da lobiraju za članstvo u međunarodnim  organizacijama, Srbija će nastaviti s lobiranjem za povlačenje priznanja.

Vučić je pohvalio naše oficire, podoficire i vojnike. Najavio je jačanje naših protivvazdušnih kapaciteta:

  • Imamo 10 potpuno modernizovanih Orlova. Imamo Super G4 i G4 koje možemo da koristimo u bombarderskim akcijama. Međutim, to mora da bude mnogo snažnije i mnogo jače. Kad dižete bombardere, vi morate da im obezbedite sigurnost.

 

 

Foto: Ministarstvo odbrane RS