Za sada bez vanrednog stanja

Za sada bez vanrednog stanja

13/07/2020 Off By BERB

Na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba, danas je premijerka Ana Brnabić rekla da u ovom trenutku još neće biti uvedeno vanredno stanje, što ne znači da se to neće dogoditi ako se zdravstvena situacija s koronom pogorša:

  • Broj obolelih se trenutno smanjuje, ali to nije dovoljan razlog za optimizam. Danas je najgori dan po broju pacijenata na respiratorima – 154. Ja ću sutra predložiti obavezno nošenje maski ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji. Korona ne treba da se koristi za političke obračune. Država je pošteno obaveštavala javnost o svemu i ni u jednom trenutku nije okrivila građane zbog povećanja broja zaraženih. Bitno je da se ne politizuje i pitanje vakcine. Plašim se da će se širiti i kampanja protiv vakcine.

Na pitanje zašto se privatne laboratorije ne uključe u testiranje, premijerka kaže da nema ništa protiv, ukoliko imaju kapacitete za to. One sada rade samo brze testove.

Novinari su pitali  o detaljima i razlozima jučerašnjeg hapšenja saradnika Instituta društvenih nauka, Vladimira Mentusa, ali su dobili odgovor da to pitanje treba postaviti MUP-u.

U kovid bolnice širom zemlje danas je raspoređeno dodatnih 49 respiratora- u Valjevo 7, Smederevsku Palanku 3, Požarevac 5, Užice 2, Paraćin 5, Zvezdara 2 i u KCV 25.

 

 

Foto: Vlada RS