Demonstracije i oko njih

Demonstracije i oko njih

09/07/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Lider Saveza za Srbiju, Dragan Đilas danas je novinarima rekao da njegov Savez nije organizator demonstracija, ali će i danas ukoliko se one nastave biti uz građane. Savez za Srbiju tvrdi da huligani koji su juče rušili Beograd nisu slučajni građani koji protestvuju već ih je vlast ubacila da kompromituju proteste.

Hoće li danas ponovo biti okupljanja građana niko ne zna, ali je činjenica da je Krizni štab među nove mere uveo i zabranu okupljanja više od 10 ljudi u otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Ove se mere odnose na Beograd gde je trenutno najnepovoljnija epidemiološka situacija. Ana Brnabić je posle dvočasovne sednice štaba izjavila da je Vučić bio u pravu kada je tražio policijski čas i da bi tako imali bolje rezultate odbrane od korone, ali takva odluka nije doneta jer se želelo relaksirati građane i privredu. To ne znači da ona neće biti donesena ako se opasnost nastavi.

Direktor Infektivne klinike, dr Goran Stevanović kaže da su bolnice u Beogradu skoro pune i da pacijenti moraju u Požarevac i Smederevo, ali i tamo više nema mesta.

Ana Brnabić je ocenila da će nas skupo koštati sinoćni protest u Beogradu jer se proširila korona.

Inače priča o stranim učesnicima u neredima potkrepljena je samo činjenicom da je BIA privela jednog Izraelca i jednog Kirgistanca.

Direktor policije, Vladimir Rebić kaže da je za dva dana povređeno 118 policijskih službenika. Procesuirana su 153 protestanta.

Vesić je procenio štetu u Beogradu na 30 miliona dinara i za sve ponovo okrivio Đilasa i Đorđevića.

Taksista koji se sinoć zaleteo u kordon policije zadržan je u pritvoru.

MUP tvrdi da su lažne informacije objavljene u nekim medijima da je jedan pripadnik žandarmerije zapalio kontejner:

  • To je još jedna besmislica poput one da je policija krenula sa Banovog brda sa vodenim topovima i da je koristila gumene metke.

 

 

Foto: N1