KORONA VIRUS – RUSIJA: Ne postoje lažirane prijave

KORONA VIRUS – RUSIJA: Ne postoje lažirane prijave

15/05/2020 Off By BERB

 

Agencije

Ministarstvo zdravlja Rusije odgovorilo je na medijske napise i optužbe iz drugih dražava o lažiranju broja smrtnih slučajeva od koronavirusa. Napominju da su njihovi podaci apsolutno otvoreni, ali i da u konačnu brojku smrtnih slučajeva ubrajaju samo one za koje su obdukcijom utvrdili da su direktno uzrokovani komplikacijom od koronavirusa.

U saopštenju objavljenom u sredu, Moskva je javila da su takve obdukcije obavljene na svakom od preminulih žrtava kojima je dijagnostifikovan koronavirus. Moskva tako tvrdi da je u aprilu 639 ljudi umrlo direktno od komplikacija Kovid-19.

“U ostalim smrtnim slučajevima nemoguće je staviti koronavirus kao uzrok smrti. U više od 60 odsto slučajeva, smrt se dogodi zbog očitih drugih razloga, kao što je zatajenje srca, kasni stadijum karcinoma, leukemija i još neke neizlječive bolesti”, navodi se u saopštenju.

“Zbog toga su naše dijagnoze vrlo pouzdane, podaci o smrtnosti svako može da vidi, a nemoguće je navesti Kovid-19 kao razlog smrti u ostalim slučajevima”.

Uprkos takvom načinu izveštavanja Moskva je zabeležila porast smrtnih slučajeva u aprilu. U glavnom gradu Rusije u tom periodu je umrlo 11.846 ljudi, što je za 20 odsto veća brojka od 10-godišnjeg proseka od 9.866 smrtnih slučajeva u aprilu.

Rusija je od početka pandemije prijavila više od 260.000 slučajeva koronavirusa i samo 2.418 smrtnih ishoda. Za upoređenje, Britanija ima gotovo 30.000 slučajeva manje, ali i više od 30.000 smrtnih slučajeva. Slične su i brojke u upoređenju s Italijom, Španijom i Francuskom.♦