PROTESTNA NOTA SRBIJE: Smenjeni autori poštanske marke Severne Makedonije!

PROTESTNA NOTA SRBIJE: Smenjeni autori poštanske marke Severne Makedonije!

10/05/2020 Off By BERB

 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Severnoj Makedoniji povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Iz Ministarstva su naveli da ovu poštansku marku shvataju kao neprijateljsku provokacija protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i uvredu za celi srpski narod koji je u koncentracionim logorima NDH stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata.

Ministarstvo vanjskih poslova uručilo je protestnu notu ambasadoru Severne Makedonije u Beogradu i zatražilo da Vlada Severne Makedonije osudi taj postupak.

“Ovakvi pokušaji historijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Srbije i Severne Makedonije, kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona”, navodi se u saopćenju.

Balkanekspresrb.rs saznaje da je premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski smenio čitavo filatelističko društvo a poništena je i sporna poštanska markica na kojoj je predstavljena karta Nezavisne Države Hrvatske (NDH♦