Freedom Housea: Srbija i Crna Gora “hibridne demokratije”!

Freedom Housea: Srbija i Crna Gora “hibridne demokratije”!

06/05/2020 Off By BERB
Agencije

U novom godišnjem izveštaju Freedom Housea, Srbija prvi put nakon 2003. nije svrstana u “delimično konsolidovane demokratije” već u kategoriju “hibridnih režima”. Po ovom kriterijumu u Srbiji je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Kako se navodi u izveštaju “Zemlje u tranziciji”, kojim je obuhvaćeno 29 država bivšeg SSSR-a i Istočne Evrope, korak unazad iz kategorije “delimično konsolidovanih demokratija” u kategoriju “hibridnih režima” je, osim Srbije, načinila i Crna Gora, dok su Kosovo i Severna Makedonija jedini u regionu Zapadnog Balkana ostvarili napredak.

Pojam “hibridni režim” odnosi se na države u kojima vlast istovremeno može da provodi političku represiju i raspisuje izbore, u kojima su demokratske institucije krhke i postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i građanskih sloboda, pojašnjava agencija Beta.

Na Balkanu su višegodišnje zarobljavanje države, zloupotrebe vlasti i “čvrste taktike” koje koristi Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori. Doveli su do toga da su prvi put od 2003. te zemlje ispale iz kategorije demokratija, navodi Freedom House. Dodaje se da se ta promena događa u vreme kada je proces pristupanja EU-u zapao u neslaganja i više ne služi kao primer za demokratsku reformu, kada politika velikih sila i transnacionalne diplomatije pretvaraju Balkan u geostratešku šahovsku tablu.

-U Srbiji se negativni pokazatelji u demokratskim reformama i metodama vladavine beleže pet godina zaredom, tvrdi Freedom House. U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, navodi se da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) od dolaska na vlast 2012. godine, sistematski ograničavala mogućnosti opozicije da bude uključena u upravljanje državom.

“Na dnevni red skupštinskih sednica stavljani su gotovo isključivo predlozi vladajuće većine, a SNS, “da bi ograničila nadzor nad vlastitim predlozima, isključuje opoziciju iz parlamentarnih odbora i predloge preplavljuje nepotrebnim amandmanima, koji bivaju uključeni u vreme odobreno za parlamentarnu debatu”, navodi se.

Iznose se i ocene posmatrača Veća Evrope i OSCE-a da su poslednji parlamentarni izbori 2016. godine pokazali da SNS “zloupotrebljava većinu, zamagljuje razliku između državnih i partijskih aktivnosti, i vrši pritisak na birače, naročito one zaposlene u javnom sektoru”.

Kosovo i Severna Makedonija jedini su iz regiona po oceni Freedom Housea ostvarili napredak u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, ali su i oni u grupi “hibridnih režima”. U toj kategoriji su i Albanija i BiH, dok je Hrvatska sada jedina iz regiona u grupi delimično konsolidovanih demokratija. Izveštaj “Države u tranziciji” procenjuje status demokratskog razvoja što se izražava “ocenom demokratije”.♦