ODZVONILO NELEGALNI PREVOZNICIMA NA REKLAMA

ODZVONILO NELEGALNI PREVOZNICIMA NA REKLAMA

09/04/2015 Off By
građevinarstvoU AKCIJI SU UČESTVOVALA DVA PATROLNA GLISERA, MINISTARSTVA GRAĐEVINARSTVA I UPRAVE CARINA, A INSPEKTORI SU SA CARINICIMA KONTROLISALI BRODSKE ISPRAVE, REGISTRACIJE BRODOVA, DA LI JE PRIJAVLJENA POSADA, PRETOVARNA MESTA NA PRIOBALJU, CARINSKA DOKUMENTA, GORIVO I DRUGO

 

 

Press služba Ministarstva

INSPEKCIJA Ministerstva građevinarstva, saobraćaja i infrastruktura i Uprava carina danas su u zajedničkoj akciji kontrole plovidbe na Savi otkrili samo na jednom mestu, šljunkari kod novobeogradskog Bloka 45, tri plovna objekta bez potrebne dokumentacije i nadzora.
– Kazne za taj prekršaj idu do dva miliona dinara za privredne subjekte, izjavio je kod šljunkare pomoćnik ministra zadužen za inspekcijski nadzor Aleksandar Simić, ističući da bi samo na tom mestu država od kazni mogla da prihoduje šest miliona dinara.
– Kontrolišemo sve plovne objekte na rekama i pokušavamo da dovedemo u red nešto o čemu se decenijama ćutalo ili se nije do kraja sprovodilo, rekao je Simić.
U akciji su učestvovala dva patrolna glisera, Ministarstva građevinarstva i Uprave carina, a inspektori su sa carinicima kontrolisali brodske isprave, registracije brodova, da li je prijavljena posada, pretovarna mesta na priobalju, carinska dokumenta, gorivo i drugo.
– Uvođenje plovidbe u legalne tokove bi moglo da da veliki doprinos budžetu, istakao je Simić dodajući da će Ministarstvo nastaviti da vrši stalan nadzor nad plovnim putevima.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Leposava Sojić rekla je da je Ministarstvo pripremilo izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, koje su usvojene u februaru ove godine, i dodala da je Vlada usvojila i Uredbu o uslovima po kojima treba da postupaju luke, pristaništa i pretovarna mesta na oblama.
Sojić je istakla da na rekama u Srbiji postoji veliki broj nelegalnih pretovarnih mesta i da, na primer, pretovarno mesto kod šljunkare na Novom Beogradu nije usklađeno sa novim propisima i nema potpunu evidenciju o pretovaru šljunka.
– Problem Srbije su mesta koja stvaraju mogućnost za sivu ekonomiju, rekla je ona i poručila da će sva nelegalna mesta na rekama biti uvedena iz sive zone u legalne tokove.
Procenjuje se, prema njenim rečima, da je nelegalno oko 40 odsto pretovara robe na rekama i obalama u Srbiji, zbog čega konačno mora da se uvede red u ovu veoma važnu oblast za razvoj Srbije.
Milan Rakić, savetnik potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, rekao je da je do sada u Srbiji bila praksa da su teretni brodovi ostavljani bez i jednog člana posade, što više neće moći da se radi.
– Zaposleni su zakonski obavezni da budu prisutni na brodu, a kazna je od 150.000 do dva miliona dinara”, istakao je on.
Rakić je kao primer naveo da je u današnjoj akciji kod šljunkare zatečen usidreni samohodni teretnjak “Vrabac”, bez i jednog člana posade.
– Cilj Vlade Srbije je suzbijanje sive ekonomije, a potredsednica vlade Zorana Mihajlović je istrajna da se u tome i uspe, tako da će ovakve akcije biti nastavljene, poručio je Rakić.
Inspektori i carinici su kontrolisali i brod “Deos” preduzeća Hidrobaza koji je imao, kako kažu, 100 odsto urednu dokumentaciju. U akciji su učestvovali i pripadnici Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carine.<


DOGAĐAJI

 žandarmerijaNEBOJŠA STEFANOVIĆ: NISU BILI ADEKVATNI USLOVI ZA HELIKOPTERE MUP-A

MINISTAR UNUTRASSNJIH POSLOVA JE ISTAKAO DA BI TREBALO PUSTITI TUŽILAŠTVO DA ZAVRŠI POSAO U VEZI SA ISTRAGOM O

 

190390OMLADINSKA MREŽA SRBA U HRVATSKOJ U BEOGRADU

OVO SAMO POČETAK SARADNJE I DA U NJOJ NIKO NI OD KOGA NIŠTA NE TRAŽI. ŽELE ŠTO BOLJE

trecaLSV: NE POLEMIŠEMO SA INTERESNIM GRUPACIJAMA!

  PODSEĆAMO, TREĆA SRBIJA NA IZBORIMA 2012. NIJE NI UČESTVOVALA, NITI KAO STRANKA, NITI NJENI ČLANOVI IMENOM I