REAGOVANJE DRŽAVNOG SEKRETARA GAJOVIĆA: Osuda napada i vređanja novinara

REAGOVANJE DRŽAVNOG SEKRETARA GAJOVIĆA: Osuda napada i vređanja novinara

04/05/2020 Off By BERB
Press Ministarstvo kulture

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović, povodom učestalih napada i vređanja novinara, ponavlja da osuđuje svaki takav postupak, u kojem prednjače ponižavanja na društvenim mrežama. Apeluje na celokupno društvo da svoja nezadovoljstva i drugačije stavove ispoljavaju na legalan način, a ne ugrožavanjem i pretnjama medijskim radnicima.

 

Posao novinara, između ostalog, podrazumeva i postavljanje pitanja za koja smatra da su u javnom interesu i zbog toga ne smeju biti meta napada onih koji misle drugačije. Niko nikada ne treba, niti sme biti napadnut, vređan ili ponižavan zato što radi svoj posao.

Poslednji primer takvog nedopustivog odnosa prema profesionalnom novinarstvu su pretnje odgovornoj urednici prištinskog lista “Jedinstvo” Radi Komazec.

Novinari su tu kako bi građanima preneli i pružili informacije, a ako se nekome te informacije ne sviđaju postoje drugačiji načini na koje to mogu rešiti, a koji ne podrazumevaju nijedan oblik verbalne ili fizičke sile.

Napadi i pritisci na novinare su za najoštriju osudu u svakom demokratskom društvu, kojem pripada i Republika Srbija, i Ministarstvo veruje da će nadležne institucuje učiniti sve da se svi akteri uključeni u ove slučajeve privedu pravdi i primereno kazne.
/Foto Medija centar/♦