KOSOVO: Ustvni sud odložio imenovanje nove vlade!

KOSOVO: Ustvni sud odložio imenovanje nove vlade!

02/05/2020 Off By BERB
AA

Ustavni sud Kosova doneo je odluku da privremeno, do 29. maja 2020. godine, suspenduje dekret predsednika Kosova Hašima Tačija o imenovanju Avdullaha Hotija za mandatara za sastav nove Vlade Kosova, prenosi turska Anadolu Agency.

Ustavni sud je saopštio da je usvojen zahtev koji su sudu 30. aprila predali Redžep Selimi i 29 poslanika Skupštine Kosova da se odmah privremeno suspenduje dekret predsednika Kosova Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara nove Vlade. Suspenzija će trajati do 29. maja 2020. godine.

“Sud je, ne dovodeći u pitanje prihvatljivost ili osnovanost zahteva, zaključio da podneti zahtev za privremenu meru u vezi sa spornim dekretom predsednika treba usvojiti kao osnovan”, navodi se u saopštenju Suda.

Pokret “Samoopredeljenje” je od Ustavnog suda zatražio da se ispita ustavnost dekreta predsednika Tačija kojim je imenovan za mandatara nove vlade Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova, drugoplasirane partije na izborima održanim 6. oktobra prošle godine, kao i da se do te odluke suspenduje dekret.

Sudije Ustavnog suda su uzele u obzir komentare koje su poslali predsednik Kosova, predsednica Skupštine, vršilac dužnosti premijera, poslanička grupa Demokratskog saveza Kosova, poslanik Arban Abrači i poslanik Škëmb Manaj.

Nakon ove odluke Ustavnog suda, nova Vlada ne može biti birana u Skupštini Kosova najmanje do 29. maja, do kada se očekuje i odluka suda u vezi ustavnosti imenovanja Hotija za mandatara.

Vlada premijera Aljbina Kurtija pala je na zahtjev Demokratskog saveza Kosova, Kurtijevog koalicionog partnera, 25. marta dvotrećinskom većinom u Skupštini, nakon samo 50 dana rada, zbog smene ministra iz Demokratskog saveza Kosova Agima Veliu i zbog neukidanja taksi bez uvođenja reciprociteta Srbiji, kako su od Kosova zahtevale Sjedinjene Američke Države.♦