KORONA VIRUS: Poslednjih 24 časa – šest mrtvih!

KORONA VIRUS: Poslednjih 24 časa – šest mrtvih!

01/05/2020 Off By BERB
Agencije

Broj žrtava u Srbiji u poslednja 24 časa porastao je za šest, a na tom nivou je već nekoliko dana.

„Brojevi umrlih jesu zabrinjavajući, ali su posledica svega što se dešavalo pre. Ide prvo zaraza, pa pogoršanje stanja, pa respirator… Do smrti dođe za između dve i tri nedelje-izjavio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Pred građanima Srbije je prvi vikend bez potpune zabrane kretanja posle dužeg vremena, ali stručnjaci upozoravaju da ne sme doći do opuštanja.

„Ublažili smo mere, to ne mora da nas košta, ali pod uslovom da svi shvatimo da je na snazi zabrana kontakta. Ako se okupljamo i dolazimo u kontakte ugrožavamo sve što je do sada postignuto-rečeno je na konferenciji za medije.

Umesto roštiljanja i šetnje po prirodi, Srbija se ovog 1. maja probudila u karantinu koji će trajati do subote u pet ujutru.

Tokom karantina nema zabrane kretanja za penzionere, koji dva puta po sat vremena mogu napolje, odluka je Vlade Srbije.

U subotu i nedelju će biti kao radnim danima – zabrana kretanja počinje u 18 časova, kada penzioneri mogu da izađu.

„Važno je naglasiti da je tokom vikenda, u cilju smanjivanja socijalnih kontakata na minimum, i dalje na snazi zabrana okupljanja više od dvoje ljudi na otvorenom prostoru i ova mera će biti strogo kontrolisana od strane nadležnih organa", navodi se u saopštenju Vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prethodno za RTS izjavio da ne isključuje mogućnost da krajem sledeće nedelje dođe do ukidanja vanrednog stanja.♦