KORONA VIRUS NE OBESHRABRUJE LJUBITELJE POZORIŠTA: Sa Šekspirom od 30 aprila do 6. maja!

KORONA VIRUS NE OBESHRABRUJE LJUBITELJE POZORIŠTA: Sa Šekspirom od 30 aprila do 6. maja!

28/04/2020 Off By BERB

 

Olivera Živković

 

Narodno pozorište je od uvođenja vanrednog stanja ostalo verno svojoj publici i prvo počelo da prikazuje predstave strimingom.

Za sve ljubitelje pozorišta i poklonike drame, opere i baleta, svake večeri emitujemo predstave od 21 sat, a nedeljom i u matine terminu u 12 sati, na YouTube kanalu Narodnog pozorišta.

Foto: Vilijam Šekspir ♣ balet Romeo i Julija

Sa novim iskustvom, koje smo sticali u poslednjih mesec dana od kad na ovaj način emitujemo predstave i stalnom komunikacijom sa publikom koja nas je pratila, odlučili smo da od 30. aprila do 6. maja 2020. godine, prikažemo dela velikog Viljema Šekspira.

Kako su predstave koje će se prikazivati arhivski snimci, neke su igrane na našem repertoaru pre mnogo godina, publika će imati priliku da se seti nekih antologijskih scene koji su obeleželi istoriju našeg pozorišta.

Imaćemo priliku da pogledamo predstave: „Ukroćena goropad“ u režiji dr Vladimira Jevtovića, u kojoj su se prvi put na Velikoj sceni pojavili sadašnje zvezde Narodnog pozorišta Nataša Ninković, Nela Mihailović, Boris Pingović i Nebojša Dugalić, legendarnog Mikija Manojlovića i njegovog „Ričarda III“ u istoimenoj predstavi, u režiji Vide Ognjenović ali i novu verziju istog naslova sa Igorom Đorđevićem, u režiji Snežane Trišić, najveličanstveniju i najdublju tragediju „Hamlet“, sa Slobodanom Beštićem u naslovnoj ulozi, u režiji Ivane Vujić, a posebno „Henrija VI“ u režiji Nikite Milivojevića posle velikog uspeha na kulturnoj olimpijadi u Londonu gde je osvojio englesku publiku.

Šekspirova drama „Romeo i Julija“ inspirisala je Sergej Prokofjeva da napiše balet, a Dimirtija Parlića da uradi koreografiju u kojoj će igrači ispuniti Veronu i doživeti u njoj svoju veliku ljubav lepotom svojih pokreta i muzike.

Veliki kompozitor Đuzepe Verdi, našao je svoju inspiraciju u drami „Otelo“ i napisao muziku za spektakularnu operu, emotivnu i punu predivnih arija, koju je režirao Paolo Bajoko, a diriguje Ana Zorana Brajović.

– Poštujući vrhunac dramskog stvaralaštva koje nije prevaziđeno još od XVI veka, nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja svih koji nas verno prate u velikom broju, poručili su gledaocima iz Narodnog pozorišta.♦