ONLAJN TESTIRANJE ZA UČENIKE OSMOG RAZREDA: Samoprocena znanja

ONLAJN TESTIRANJE ZA UČENIKE OSMOG RAZREDA: Samoprocena znanja

22/04/2020 Off By BERB

Od danas (22. april) počinje onlajn test za samoprocenu znanja za učenike osmog razreda. Test će po prvi put biti organizovan potpuno elektronski i učenicima će omogućiti bolju pripremu za završni ispit.

Obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji, stručnjaci Kabineta predsednice Vlade, Ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za IT i eUpravu uspostavili su digitalnu platformu Moja učionica (www.mojaucionica.gov.rs). Preko nje će osmaci moći da steknu uvid koliko su napredovali u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom i po potrebi dodatnu pažnju mogu da posvete određenim oblastima ovih predmeta.

Onlajn testiranje će biti sprovedeno po sledećoj dinamici: 22. april – test iz srpskog/maternjeg jezika, 23. april – test iz matematike, 24. april – kombinovani test.

Učenicima će testovi biti dostupni 12 sati dnevno od 8 do 20 časova. Učenici na početku svakog testa biraju jezik na kojem će raditi test. Povratnu informaciju o rezultatima testa učenici će moći da vide nakon dvanaestočasovnog isteka vremena za rešavanje testa, kada će rešenja biti dostupna i kada će moći da im pristupe i analiziraju ih. Analize zadataka sva tri testa će biti emitovane i na kanalu RTS 3, u subotu od 12 do 14.30 časova.

Rezultati testa se neće ocenjivati, a učenicima se savetuje da samostalno reše testove, bez obzira na krajnji rezultat, jer će jedino tako imati pravi uvid u svoje trenutno znanje i smernice za dalje planiranje učenja.

Po normalizovanju uslova rada, sprovešće se i zvanični probni završni ispit, što znači da će učenici imati više prilika da provere svoje znanje pre završnog ispita.

Obzirom da oko 4,4 posto učenika osmog razreda nema uslove za onlajn testiranje od kuće (nemaju internet pristup i ili odgovarajući uređaj) Kancelarija za IT i eUpravu je uz pomoć donatora – Telekom Srbije, Telenor Srbija, VIP, Comtrade i Huawei – obezbedila donaciju pametnih telefona, tableta i mobilnih kartica za oko 2.800 đaka. Ukoliko i pored ove donacije neki od učenika ipak ne budu imali tehničke mogućnosti da rade onjlajn testiranje školama će biti na raspolaganju sva tri testa u PDF formatu na dan kombinovanog testa, čime se obezbeđuje pun obuhvat generacije osmog razreda.

Cilj prvog probnog završnog ispita je da se iskoriste dosadašnji rezultati digitalizacije u sistemu prosvete i javne uprave kako bi se đacima osmog razreda i u uslovima vanrednog stanja obezbedila dodatna mogućnost vežbanja i pripreme za završni ispit, kao i da se provere potencijali da se u narednim godinama sprovede potpuno digitalni završni ispit.♦