ALJBIN KURTI: Tači je “ceremonijalna ličnost i državni beležnik”

ALJBIN KURTI: Tači je “ceremonijalna ličnost i državni beležnik”

20/04/2020 Off By BERB

 

Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti izjavio je danas da je predsednik Kosova Hašim Tači prema Ustavu “ceremonijalna ličnost i državni beležnik”.

Na pitanje da prokomentariše izjave predsednika Kosova da će ove nedelje preduzeti mere za formiranje nove Vlade Kosova, rekao da Tači ima pretenzija da formira i vodi političku volju na Kosovu.

“Ja sam premijer na dužnosti, ali država ima predsednika van dužnosti sa ovom namerom da formira i vodi političku volju na Kosovu. Predsednik je ceremonijalna figura, hajde da kažemo državni beležnik, koji nije ni jedan od stubova vlasti. Jasno je da on nije zadovoljan ovlašćenjima koje ima, međutim takve su one prema Ustavu i o tome je trebao da razmisli. Mi smo sa svim kapacitetima u borbi za prevenciju širenja koronavirusa i u tome nema oklijevanja”, rekao je Kurti.

Odgovarajući na pitanje o jučerašnjim zahtjevima specijalnog izaslanika predsjednika SAD Ričarda Grenela, Kurti je rekao da kada predsednik zemlje zahteva ukidanje reciprociteta u odnosima sa Srbijom, onda nije čudno da to traže i ambasadori.

Govoreći o testovima za koronavirus koji su iz Srbije dostavljeni Kosovu, Kurti je rekao da je kojim slučajem Kosovo odbilo da primi testove onda bi bilo optuženo za neracionalno ponašanje i politizaciju gesta koji nije takav.

“Hiljadu testova iz Srbije su gest Srbije koji ne treba iskoristiti. Ne verujem da je ovim Srbija promenila imidž, ako je to uradila onda je to uradila sporazumima sa političkim ličnostima na Kosovu. Mi smo pokazali da ne pravimo razliku među našim građanima”, rekao je Kurti i dodao da ako ne bi primili testove možda hiljadu Srba ne bi imalo mogućnost da se testira.

Kurti je odbio da odgovori na pitanje da li će u slučaju izbora nove Vlade Kosova dužnost predati na demokratski način ističući da se radi o hipotetičkom pitanju.♦