AKTUELNO.ME: Amfilohije proglasio autokefalnost i stao uz Ruse u pravoslavnom raskolu!

AKTUELNO.ME: Amfilohije proglasio autokefalnost i stao uz Ruse u pravoslavnom raskolu!

20/04/2020 Off By BERB

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije održao je u nedjelju vaskršnju liturgiju u gornjem manastiru Ostrog i tom prilikom iznio niz skandaloznih izjava koje potpuno odudaraju od uobičajenog crkvenog protokola. Amfilohije je u toku liturgije pozdravio patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, s tim što nije rekao “srpskog” nego “našeg”, da bi zatim mimo svih kanona izričito pomenuo Jerusalimskog patrijarha Teofila III.


Kako je portalu Aktuelno objasnio dobro upućen izvor blizak vrhu SPC, time što je Amfilohije pomenuo jednog stranog patrijarha, “sebe je proglasio za čelnika autokefalne crkve”.

“Kao mitropolit nije smio da pomene nikoga osim patrijarha crkve kojoj pripada, nikako strane crkve. To radi samo poglavar jedne autokefalne crkve – da pominje poimenice poglavare ostalih autokefalnih crkva. Patrijarh SPC Irinej je sve to korektno uradio na jučerašnjoj liturgiji”, rečeno je portalu Aktuelno.

Amfilohije uz rusku struju

Takođe, mitropolit se time svrstao na stranu Teofila III i ruskog patrijarha Kirila u sve izvjesnijem raskolu među pravoslavnim crkvama.

“Povinovao se odluci Ruske crkve da ne priznaje Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja I za glavu pravoslavlja, niti patrijarha Aleksandrije Teodora II, jer su priznali ukrajinsku autokefalnost. Ovim činom takođe je stavio do znanja da ne priznaje ni antiohijskog patrijarha Jovana X jer nijesu došli na odmetnički sabor u Amanu. Time je Amfilohije javno priznao da je za njega Teofil III glava pravoslavlja”, rekao je naš izvor.

Podsjetimo, krajem februara u Amanu (Jordan) održan je sastanak poglavara pomjesnih pravoslavnih crkava posvećen rješavanju problema nejedinstva pravoslavnog svijeta. Međutim, ovaj sastanak umjesto rješavanja problema podjeljenosti pravoslavnih crkava samo je još više produbio raskol.

Amfilohijevi saborci: Kiril i Teofil III

Sastanku su prisustvovali patrijarh jerusalimski Teofil III koji je bio i organizator događaja, kao i čelnici Ruske i Srpske crkve i delegacije Rumunske, Poljske i Češke pravoslavne crkve. Na skup u Jordan nijesu doputovali vaseljenski patrijarh Vartolomej I, aleksandrijski i antiohijski patrijarh, niti poglavari Bugarske, Albanske, Grčke, Kiparske i Gruzijske crkve, što je bio jasan signal da ne priznaju legitimitet ovakvih okupljanja.

Priprema terena za kompromis

Kako nam je kazalo više izvora dobro upućenih u prilike u pravoslavnim crkvama, Amfilohijev jučerašnji kontroverzni nastup u Ostrogu treba posmatrati iz dva aspekta – kroz gepolitičku prizmu u pravoslavnom svijetu, ali i u odnosu na pregovore MCP i Vlade Crne Gore oko Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

“Očigledno je šta Amfilohije pokušava, to je radio kada god je pravio pripremu za neki kompromis, koji treba da uvije u oblandu. Svjestan je da su njegovi pokušaji sa nasilnom smjenom vlasti preko uličnih litija propali i primoran je da pravi kompromis sa Vladom Crne Gore oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti”, rekli su naši izvori.

Ističu da mitropolit crnogorsko-primorski želi da iskoristi nadolazeći raskol među pravoslavnim crkvama da bi stao uz Rusiju koja bi mu poslužila kao dodatna podrška, prije svega finansijska, u pregovorima sa Vladom.

“U prilog tome govori i čestitka koju je predsjedniku Milu Đukanoviću povodom predstojećih Vaskršnjih praznika uputio je Mitropolit Volokolamski Ilarion, predsjedavajući Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije. Slanje čestitke je bio signal, jer samo dan nakon toga Amfilohije pominje Teofila III, bez pominjanja vaseljenskog patrijarha Vartolomeja I i jasno stavlja do znanja kojoj struji pripada. Za razliku od njega patrijarh Irinej je juče na liturgiji pomenuo i Vartolomeja I, što se nikako ne sviđa Rusima koji guraju Jerusalimskog patrijarha”, navode naši sagovornici.

Nova osovina pravoslavlja

Prema riječima naših sagovornika, Patrijarh Ruski Kiril želi da izgradi novu osovinu pravoslavlja oko Jerusalimskog patrijarha Teofila III.

“Sad se unutar SPC vodi rat ko će kojoj struji pristupiti. Rusi prijete i Irineju i Amfilohiju, ali za razliku od Irineja, Amfilohije je bez mnogo razmišljanja spreman da pristupi ruskoj struji. Za uzvrat će tražiti podršku da bi, kada nakon pregovora sa Vladom dođe vrijeme za formiranje autokefalne crkve u Crnoj Gori, on zauzeo mjesto patrijarha CPC. Naravno neće odmah dobiti to zvanje jer bi to bilo previše radikalno, prvo bi dobio neko prelazno zvanje kao Patrijarh Pećki, Arhiepiskop Cetinjski. To bi bio dovrštetak plana Kralja Nikole I, da obnovi Pećku patrijaršiju, odnosno Crnogorsku pravoslavnu crkvu”, rekao je naš izvor.

Napominje da treba obratiti pažnju na detalj kada je na jučerašnjoj liturgiji u Ostrogu đakon Amfilohija nazvao “pećkim patrijarhom”.

“Patrijarha SPC Irineja juče na liturgiji u Ostrogu su nazvali ‘Patrijarh srpskih i primorskih zemalja’, što nije njegov zvanični naziv”, primijetili su naši sagovornici.♦