Podgorica: Istraga protiv Amfilohija!

Podgorica: Istraga protiv Amfilohija!

15/04/2020 Off By BERB

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici saopštilo je da je pokrenulo istragu radi utvrđivanja odgovornosti sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske. Pod istragom su mitropolit Amfilohije i protojerej Velibor Džomić, kao i nekoliko građana, koji su privedeni u nedelju nakon liturgije ispred crkve na Zlatici.


Tužilaštvo je saopštilo da je istraga pokrenuta nakon „pažljive analize do sada prikupljenih podataka, dokaza i video-snimaka“, prenosi Tanjug.

Navodi se da će svi oni biti pozvani na saslušanje u najkraćem mogućem roku.

Državni tužilac je, kažu, zatražio od Uprave policije preduzimanje mera u cilju identifikacije osoba koja su prisustvovale tom događaju da bi ih tužilac saslušao u, kako se navodi, „odgovarajućem procesnom svojstvu“.

U saopštenju, koje je potpisala državna tužiteljka i portparol te institucije Milica Mandić, navodi se da će nakon ocene dokaza prikupljenih u istrazi, biti doneta odluka o „eventualnom postojanju elemenata bića krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti“.

Portal RTCG piše da se „na snimku medijske kuće TV Ostrog vidi da je liturgija trajala skoro dva sata, da mitropolit Amfilohije, ostali sveštenici Srpske pravoslavne crkve, kao i civilna lica – krše mere o obaveznom držanju socijalne distance i zabrani organizovanja okupljanja“.

Dodaju da se vidi kako „prisutni piju iz jedne čaše, putira, a da kasnije pojedini prilaze Amfilohiju i sveštenicima SPC i ljube im ruke…“

Navodi se da je policija identifikovala sve sveštenike i deo građana koji su prisustvovali verskom obredu kod crkve na Zlatici, a istog dana su u Centru bezbednosti uzete izjave i dostavljene Osnovnom tužilaštvu u Podgorici.

„U saopštenju se ne navodi protiv koga je pokrenuta istraga, niti za koje krivično delo“, piše RTCG.

Navode da, iako postoje tri tužilačka tima, u saopštenju se nijednom rečenicom ne pominje okupljanje na verskom obredu u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.♦